2014. április 23., szerda

Jegyzet - Dr. Wayne W. Dyer - Az Ambíciótól az Értelemig

Dr Wayne W. Dyer – Az ambíciótól az értelemig


            Ez a film igen nagy hatással van rám. A dolgokat különleges megvilágításba helyezi. A különböző „emberek” története, életének változása és azok összekapcsolódása nagyszerűen meg van oldva, amellett, hogy a film mélyenszántó spirituális tanításra és önmegismerésre kalauzolja el a nézőt.
            A mű eredetileg angolul van, a jegyzetem nem szó szerinti, ám érdemleges pontosságú. Mindenkinek javaslom és ajánlom, hogy tekintse meg. Az, aki kellő figyelemmel kíséri a filmet és látja is, amit néz garantáltan egy életre szóló élménnyel gazdagodhat.


            A film az ébredés utáni hálaadással: Köszönöm – kezdődik. Ez egy egyszerű, ám annál érdemesebb technika, amely alázatra, hálaadásra, tiszteletre és következetességre nevel. Fontos dolog, hálásnak lennünk azokért a lehetőségekért, amelyeket a nap tartogathat.
„Szinte felkészületlenül lépünk az életünk délutánjába, ami még rosszabb, azzal a téves előfeltételezéssel tesszük, hogy Igazságaink és Elveink kiszolgálnak minket. Ami Délelőtt elég volt, kevés lehet délután! Ami Reggel még igaz volt, estére hazugság lehet.”
Dr. Wayne W. Dyer

Az életcélod megtalálása
            Életcél: sokak számára az élet értelmének megtalálása. Az élet igazi értelme az, hogy boldog legyél, hogy elérj oda, ahonnan többé már nem akarsz máshova eljutni. Az életcél megtalálásának egyik módja, hogy megpróbálj visszatalálni a természethez. Hogy megtaláld a saját „természeted”.  Minden élő az élettelenből ered. Igaziból mindannyian „Lélektől” származunk. Teljesen mindegy, hogy Istennek, Taonak, Univerzumnak, Végtelen Energiának nevezzük-e. Mindannyian egy csipetnyi emberi protoplazmából indultunk. És mindaz, aki vagy, ebből lett. Minden, amire szükséged volt megvolt abban a kis „foltban”. Életed első kilenc hónapjában a fogantatástól a születésig… minden el volt intézve neked. Nem volt dolgod. Nem emésztetted magad szemszín vagy testalkat miatt. Csak megadtad magad ennek. Megadtad magad az életnek és ez vonzotta a jövőd. Ha minden megvolt már akkor számodra, miért ne lenne lehetséges, hogy megvan mindened az utazás többi részére is? Az életcélod is ott van. A személyiséged, minden, amivé válnod kell, testileg és szellemileg egyaránt.
            EGO- Edge God Out – amikor az emberi kényszeres közbeavatkozásunkkal kirekesszük a természetet, kirekesztjük Istent. Az Ego az a részünk, ami elkezdi mondani, hogy nem egy tökéletes teremtés vagy. Az vagy, amid van. Ez elkezdődik a játékainkkal, a bankszámlával, a vagyonunkkal. Észre sem vesszük, és a vagyonunkkal azonosítjuk magunkat. Minél többem van, annál értékesebb személy vagyok. A „több” az ego mantrája.  Egyre fontosabb a vagyonszerzés és gyarapítás.  Az ego másik oldala, hogy nem csak a vagyonom vagyok, hanem az is, amit csinálok. Amit csinálok, válik eredménnyé. Ha azt hiszem, hogy az vagyok, amit csinálok, akkor a sikereimmel és az eredményeimmel azonosítom magamat. Vagyis, versenyeznem kell mindenkivel, sikereket kell elérnem, előléptetést, magasabb fizetést. Az a legfontosabb, hogy elsők legyünk. Ezt tanítják nekünk. Ezt az ego mondja. A harmadik oldal: Az vagyok, amit gondolnak rólam. A hírnevem vagyok. Ez különösen érvényes a nőkre. A nőket arra nevelik, hogy csak a család vonatkozásában tudnak kiteljesedni.  Ez csodás dolog lehet, ha valóban ezt választják, de fontos, hogy ne nyomják el a belső hangjukat, amely azt mondja „Azért vagy itt, hogy valamit alkoss!”
            Az ego későbbi oldala a különválásról beszél: az vagyok, aki másoktól független.  Arra tanít bennünket, hogy el vagyunk választva Istentől.  Az egyik legegyszerűbb megértés, amit életed délutánjában elsajátíthatsz, annak belátása, hogy a Forrásból érkeztél, nevezhetjük Istennek, Taonak, Univerzumnak, teljesen mindegy, ahogy fentebb is írtam.  Nem számít, hogy hívjuk, de ez a Forrás mindenhol ott van, sehonnan sem hiányzik. Ott kell, hogy legyen, mert Ő teremt mindent, minden innen érkezik. Ha mindenhol ott van, bennem is ott kell lennie. És benned is! És, ha bennem ott van, ott van bármiben, ami hiányzik az életemből. Ha ezt tudatosítod magadban, rájössz, hogy minden, amire szükséged van már megtalálható benned, kapcsolatban áll a lelkeddel, csupán meg kell találnod az erre való ráhangolódás módját. Tudatosítanod kell a kapcsolatot és elindítanod a folyamatot. Mindent, amit délelőtt megtanultunk, megpróbálunk alkalmazni Délután. Ezért végül egy hazugságban élünk. Fontos megtanulni: Átadni magad az életnek. A Tao tétlen, mégis mindent végbevisz. Bíznunk kell a természetben. Add át magad az életnek, ne te irányíts. A saját életcélunkat, a belső utunkat csak mi érezzük magunkban, senki nem tudja megmondani, hogy mi is az, de ha érzed és tudod, akkor a győzni akarás háttérbe szorul.
              Ha sütsz egy almás pitét, kivágsz belőle egy szeletet és azt átadod valakinek: tudni fogja, hogy almás pitét adtál neki. Onnan, hogy az egy almás pitéből származik. Minden létező olyan, mint az amiből származik. Egy makkból sosem lesz rózsafa.  Figyelni kell az érzéseidre.  Stresszes vagy? Ideges? Nyugodt? Ha a tetted az igazi énedből ered, nyugodtság tölt el. Képzeld el, hogy képes vagy az életedet, a munkádat és minden tettedet a saját életcélodnak alávetni. (Dharma- spirituális elv) Mindennek van célja, és amikor ez a cél irányítja az életed, akkor megtalálhatod az utat, ami szerint élheted azt. Ez afféle hivatás, belső hívás. A dharmád nem az a valami, amit valaha is meg fogsz találni, kapcsolatba kell kerülnöd vele. Valami, amivel összhangban lehetsz.
            Ha megéled ezt, megérted, hogy az életed tökéletesen alakul, bárki is jelenjen meg az benne, tökéletes lesz az időzítése.  A jóléttel, a bőséggel és boldogsággal nincs semmi gond. A probléma az Ego és a kötődések – a pénzhez, az eredményekhez. Az egész a változásról szól. Egy magasabb szintre lépésről.
           
„Folyton csak keresünk és a keresésünk eredménye az, hogy visszaérkezünk oda, ahonnan indultunk. És ismerni fogjuk azt a helyet” – T. S. Eliot

Váltás az ambíciótól az értelemre:
             Ez a váltás spirituális irányú, egy magasabb tudatosság felé.  Ha egyszer elérkezel oda az életedben, hogy átadod magad a fensőbb hatalomnak, megindul a változás is. Ezt a váltást általában megelőzi egy kvantumpillanatnak nevezett valami. Ez nagyon élénk, erősen, meglepetésszerűen bukkan fel. Jótékony, mindig jó érzéssel jár és tartós. Örökre veled marad! A hatására képes megváltozni a hátralevő életed. Az életed mélypontjai gyakran szükségesek ahhoz, hogy egy magasabb szintre emelkedjünk.  
            Engedd el magad, hogy beengedhesd Istent. Hagyd a Forrást, ami benned is kering, hogy elvégezze a csodáját. Ez a csoda mindig a mi legjobb érdekünkben fog dolgozni, amint elengedjük az életünk irányítását és inkább engedjük, hogy az alakítson minket. Ha eléred ezt a szintet, semmi sem marad elvégzetlenül. Mindaz, amire szükséged van: ott lesz neked.  Ez egy érdekes dolog mindnyájunknak, mert hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden dolog tőlünk függ.
            „Mi van, ha rosszul éltem az életem?” – Ne halj meg, amíg a zenéd benned van. Éld eszerint az életed. Amikor meghalsz, visszatérsz a forráshoz. A Tao szerint nem szükséges meghalnod, hogy oda kerülj. Meghalhatsz az Ego számára és átengedheted magad az igaz szeretetnek, amíg itt vagy.  A kvantumpillanat is egy jelzés arra, hogy visszatérsz a forráshoz. Amikor szenvedéllyel és lelkesedéssel állsz hozzá valamihez, akkor valójában Isten beszél hozzád ezt mondván: Éld jól az életed!
            A szinkronicitások: olyanok, mint a sorssal való együttműködés. Amikor kezded belátni, hogy van egy hatalmas rendező Intelligencia, ami mindenben benne van, ami érted és veled dolgozik. Olyan érzés, mintha te idéznéd elő azáltal, hogy kapcsolatban állsz a Forrással. Ha magadban bízol, abban a bölcsességben bízol, ami téged alkotott.
            A férfiak és nők másként élik meg ezt a váltást. Egy kvantumpillanat előtt a férfiak esetében a legfontosabb érték a gazdagság volt. A pénz halmozása. Ez nem olyan meglepő. A férfiakat arra nevelik, hogy ez a dolguk, eltartani a családot, haladni. A második legfontosabb érték a kaland. Férfinak lenni. A harmadik a teljesítmény. A negyedik az öröm, élvezet. Kirúgni a hámból, lógni a srácokkal, randizni. Szórakozni. Az ötödik a tisztelet.  Erről szól életünk délelőttje férfiként. Keress pénzt, csinálj izgalmas dolgokat, legyen értelmes munkád, szórakozz minél többet és érd el, hogy tiszteljenek.
            A kvantumváltás után ez a lista megváltozik. Az első érték a spiritualitás lesz. Ami a listán sem volt. A második a személyes béke. Kevesebb stressz. A harmadik, a család. A negyedik egyfajta célérzék felismerése. Hogy tudjuk merre haladunk és elfogadjuk azt. Az ötödik az őszinteség. Őszinteség emberként, hitelesség.
            A nőknél az „előtte” lista a következőképpen alakul: Első a család. Ez nem meglepő. A nőket jó anyáknak, feleségnek, lánynak nevelik. A második egyfajta függetlenség érzés. A nők szeretnék függetlennek érezni magukat. A harmadik a karrier. A hivatás. A negyedik, a beilleszkedés. Olyannak lenni, mint a többiek. Az ötödik a jó külső. Az értéküket a külsejükkel társítják. Szeretnének másoknak megfelelni. Az „utána” lista: a váltás után a nők elsődleges értéke a személyes fejlődés. Mások helyett saját magukkal is kapcsolatba szeretnének kerülni. A második az önbecsülés. Hogy érzek magammal? A harmadik a spiritualitás. Kapcsolatban lenni valami nálam nagyobbal. A negyedik a boldogság. A nőket nem nevelik boldogságra. A kvantumváltás után kötelesség helyett a boldogság lesz a fontos. Az ötödik a megbocsátás.
            Úgy lehet a legkönnyebben kinyitni az ajtókat, ha megfeledkezel magadról és elkezdesz törődni másokkal. A szolgálat nagyon fontos. Nem azt vonzod magadhoz, amit akarsz, hanem azt: Ami vagy!
            Amikor átlépünk életünk délutánjába, az nem jelenti azt, hogy többé nem lennél ambiciózus, csak azt, hogy értelem kíséri az ambíciód. Cél lesz belőle. Az ambíciód más dolgokra irányul. Meg kell, hogy tanulj megfigyelővé válni, kicsit hátralépni. Élni a folyamatban. Bízni a Forrásban. A kötödés hiány leállítja a küzdelmet és hozzád engedi a dolgokat. Nem azért vagy itt, hogy kínlódást csinálj az életedből, hanem, hogy örömöt és békét éljél meg. Ha nyitva akarod látni az ajtókat az életedben, el kell engedned, amit az Ego mond.
Bármily sok idő eltelt már, a Nap mégsem mondja a Földnek: tartozol nekem!
            Az abban való hit, hogy épp az kell, ami nincs, nem más, mint az őrület meghatározása.  Ha nem valósulsz meg, amíg meg nem szerzed azt a sok mindent: ez egy illúzió. Bármi is a foglalkozásod, fontos, hogy észrevedd, miként szolgálhatsz. Hogyan szolgálhatok? Hogy lehetek kedves? Hogy tehetek jót másokkal? Miként becsülhetek valakit? Az életed elkezd erények megéléséről szólni. Ne akarj többé lélegezni, vagy a körmöd, a hajad növeszteni. Élj! Mindezen dolgokért valami más felel. A te dolgod, hogy megadd magad előtte. Lelke legmélyén mindenki érzi mikor él teljes életet. Hagyd itt jobbként az életet, mint ahogyan érkeztél. Ennek nincs köze az életkorhoz vagy a körülményekhez. Egyetlen gondolat választ el attól, hogy az életed megváltozzon!

A jegyzetet készítette: Kardmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése