2013. március 26., kedd

John C. Maxwell – A Vezető 21 nélkülözhetetlen tulajdonsága



            Ez a jegyzet/összefoglaló igyekszik megragadni a könyv azon lényegét, amely segíthet bárkinek, hogy egyszerűen és hatékonyan alkalmazza a benne foglalt javaslatokat. A jegyzet, a könyv elolvasásának élményét semmiképpen nem helyettesíti, ám mivel a történetek nélkül a lényegre igyekszik fókuszálni, ezért a későbbiekben remek memóriafogasként szolgálhat. Az összefoglaló helyenként nem szó szerint egyezik a könyvvel, azonban törekedtem arra, hogy a mondanivalón és a lényegen a legkevésbé se változtassak.
            (Személy szerint ezt a kis gyűjteményt egy nagyon-nagyon hasznos útmutatónak tekintem. Hasznosnak bárki számára. Különlegessége az egyszerűségében és az egyértelműségében rejlik. Tapasztalatból tudom, hogy elolvasni egyszerű, megfogadni, már annál nehezebb a tanácsokat. )
            A könyv hátulján: Válj olyan emberré, akit mások szívesen követnek!
            Miről álmodozol? Mi áll közted és az álmod között? A válasz a vezetés. A vezetés megértése és a tényleges vezetés két különböző dolog. A vezetővé válás kulcsa a jellem.
            (Ez mindenre igaz. Az elmélet megértése és a gyakorlat alkalmazása rettentően eltérhet egymástól. Mindkettőt szükséges jól csinálnunk, hogy eredményeket produkáljunk.)
            A világon semmi nincs, amit el ne érhetnél.


               
1.      Jellem
Légy sziklaszilárd!
„A békesség és a nyugalom kedvéért soha ne tagadd meg saját tapasztalataidat, sem meggyőződésedet!” – Dag Hammarskjöld

            Sok mindent elárul egy vezető jelleméről az, ahogyan az élet körülményeivel megbirkózik. A válság nem szükségképpen erősíti a jellemet, de okvetlenül napvilágra hozza.
            A jellem több puszta szónál: A jellem valódi mércéje a tett. Egy vezető jellemét nem lehet elválasztani a tetteitől. (Ez világos, dumálni bármiről lehet. Ígérni bármit lehet. A tettei alapján kell megítélni valakit. Az a jó az ilyesfajta könyvekben, hogy bár vezetőkről vagy sikeres emberekről szólnak, de mindenki számára és mindenkire alkalmazható szabályszerűségeket tartalmaznak.)
            A jellem választás kérdése: Nem mi választjuk meg a születésünk körülményeit, vagy külső adottságainkat, a jellemünkről azonban mi magunk döntünk. Mi választunk, hogy feladjuk-e, megalkuszunk, vagy a végsőkig küzdünk. Miközben a napi döntéseidet hozod meg sorra, folyamatosan alakítod a jellemed is.
            Jellemed fejlesztése érdekében a következőket kell tenned:
·         Keresd meg és vizsgáld át életed fő területeit. (Munka, házasság, család, hit) és azonosítsd azokat a pontokat, ahol esetleg a könnyebbik utat választottad vagy cserbenhagytál másokat. (Nálam első körben az esetenkénti lustaságot találtam annak idején,, a hanyagságot, illetve néha lemondtam olyan dolgokat is, amelyeket előtte megígértem. Ma már igyekszem mindig pontos és megbízható lenni. Törekszem rá, hogy erőt vegyek magamon, ha lustaságon kapom magam, illetve, hogy ha nincs is kedvem valamihez, az igazat mondjam és valljam be, hogy fáradt vagyok vagy bármi, de nem keresek kibúvót, kifogást. Mindez sokat segített nekem és könnyített a lelkemen.)
·         Nézz szembe a következményekkel. A jellem helyreigazítása során, őszintén lásd be a hibáidat és kérj bocsánatot attól, akitől szükséges.
·         Építs új jövőt. Próbáld meg kiküszöbölni a hibáidat, hogy egyre kevésbé és kisebb számban forduljanak elő.

2.      Személyes varázs
Az első benyomás megpecsételi az üzletet! (Megpecsételheti, de nem lehetetlen fordítani. Csak nehéz.)
„Azzal törődj, hogy saját magukkal elégedetté tett az embereket, semmint azzal, hogy veled elégedettek legyenek.” – Dan Reiand

            A legtöbb ember valami misztikus, meghatározhatatlan dologként gondolnak a személyes varázsra. Pedig ez a tulajdonság is megszerezhető ugyanúgy, mint bármely másik. És, mint minden jellemvonás, ez is fejleszthető.
            Szeresd az életet! Az emberek kedvelik az olyan vezetőket, akik élvezik az életet. Ha vonzani akarod az embereket, neked is olyanná kell válnod, akinek szívesen lennél a társaságában. „Ha lángra gyúlsz, az emberek szívesen eljönnek és nézik, ahogyan égsz.”
            Mindenkit tíz pontra értékelj! Az emberektől várd el a legjobbat. Ezzel elősegíted, hogy mások, jobb véleménnyel legyenek magukról. A legnagyobb jót akkor teszed meg az emberekkel, ha feltárod előtte a saját gazdagságukat. (Ez nekem különösen nehéz volt. Annak dacára, hogy barátságos kedves ember vagyok, igencsak könnyen és gyorsan mondok ítéletet mások felett. Nagyon előítéletes vagyok. Képes és hajlandó vagyok arra, hogy az esetleges negatív véleményemen változtassak, de valamiért mégis elsőre ezt nehéz elengednem magamtól. Hosszú tanulási folyamat részemről az, hogy az először nem szimpatikus embereknél félretegyem az előítéletemet akkor, amikor még ki sem érdemelték. Dolgozom rajta.)
            Adj reményt az embereknek! Ha képes vagy olyasvalakivé válni, akik a remény ajándékát adják másoknak, mások elkezdenek vonzódni hozzád. (Ezt én is tapasztalom, azonban az is tény, hogy sok élősködő ember van, aki az általad generált reményt vagy bármi egyebet csupán kihasznál. Meg kell tanulni felismerni az ilyen embereket, akik csak a másik értékét akarják megcsapolni abban a hiszemben, hogy ők ezt megérdemlik alanyi jogon.)
            A személyes varázs gátjai:
            Büszkeség: Senki nem követ szívesen olyan vezetőt, aki mindenki másnál különbnek gondolja magát.
            Bizonytalanság: Ha nem bízol magadban, mások is nehezen fognak bízni benned.
            Ingatag kedély: Ha az emberek nem tudják, mit várjanak tőled, inkább nem fognak várni semmit sem.
            Cinizmus: Nem szabad, hogy a kritikáid, az ironikus megjegyzéseid túlzott pesszimizmust árasszanak.
            Tartsd magad távol ezektől a tulajdonságoktól.

            A személyes varázsod fokozása érdekében a következőket kell tenned:
·         Változtasd meg a fókuszodat! Miközben másokkal beszélgetsz, figyeld meg, hogy a társalgás mekkora része összpontosul rád. Billentsd a másik javára a mérleget.
·         Oszd meg önmagad. A tudásodat, az erőforrásaidat, a tapasztalatod.

3.      Elkötelezettség
Megkülönbözteti a cselekvőket az álmodozóktól

            Kellj fel, egyel többször, mint ahányszor padlóra küldenek.
            Az elkötelezettség a szívből indul ki: A teljesítménnyel kezdődik, az összes kiváló sportoló elismeri a fontosságát. A szív az, ami a jót, a kiválótól elválasztja.
            Próbája a tett: Ez az egyetlen valódi mérce.
Elkötelezettséged elmélyítésére a következő dolgokat kell tenned:
            Mérd le: Tölts időt annak a felmérésével, hogy mire költesz pénzt, akár egy hónapban. Vizsgáld meg, mennyi időt töltesz munkával, vásárlással, játékkal, mennyi pénzt költesz jótékonyságra, személyes fejlődésre. Mindezek elkötelezettséged valódi mércéjét szolgálják.
(Régen ez a lista közel sem így nézett ki és manapság is vannak ingadozások napi vagy akár havi szinten, de azért fellelhető némi rendszeresség bizonyos dolgokban.
·         Napi: 1-2 óra olvasás; 1-2 óra hanganyagok hallgatása (mindkettő többnyire holtidőkben vagy lefekvés előtt. 0,5-1 óra nyelvtanulás (filmnézés, angol könyvolvasás, nyelvkönyv leckemegoldás; napi 1-1,5 óra testedzés. (Fegyenc, Kettlebell, futás, néha kondi, elvétve úszás). Legalább 1 oldal írása (könyv, cikk stb.), 8-9 óra alvás (ezt majd szeretném átlag 7 órára csökkenteni), 1,5-2 óra filmezés/játék (soknak tűnik, és valóban lehetne belőle faragni, de ez napi átlag. Van, hogy nem is nézek filmet és van, hogy megnézek egy általam kedvelt sorozatból akár több részt is. Mindezt, amíg készül a fürdővíz, amíg készülődik, amíg edzek. Néha a háttérben megy a film, mialatt valamin munkálkodom. 0,5-1 óra agykontroll. Ezek mellé jön az iskola, a munka és a kedvesem, akivel szintén nagyon sok időt vagyok együtt. Még így is rengeteg olyan idő van egy napomban, amiről tudom, hogy kidobom a szemétbe. Igyekszem egyre jobban kihasználni és következetesen javítani a hatékonyságon. Nem könnyű.
·         Havi: A lakáson az energiatakarékos izzók és a kevés befektetést igénylő spórolási módszerek rendkívüli összegeket képesek megtakarítani. A ruhákra érezhetően kevesebbet költök, mint régebben, ennek jelenleg részben oka, hogy eljutottam odáig, hogy viszonylagosan fel vagyok töltve ruhával, másrészről pedig jobban megválogatom, hogy mit és hol szerzek be. Még, amikor van is rá, akkor sem vagyok hajlandó 4000Ft-ot adni egy pólóért, akármilyen jampi is. A kedvesemre is meglepő összeget költök egy hónapban, illetve a párkapcsolatunkra, de ezen nem spórolok. Amit úgy ítélek meg, hogy szeretnék és megtehetem: azt megveszem. Ha tudom. Ami megdöbbentett, hogy mennyi pénz elment régebben kajára. Amikor a városban járkáltam és megéheztem, beugrottam egy helyre, amit megkívántam és megvettem, amire szükségem volt mondván, nem egy kebapon fogok spórolni, meg nem egy gyümölcsleven. Egy hónap alatt, azonban megdöbbentő összeg jöhet ki. Azóta sem sajnálom magamtól, de jobban tudok mérlegelni. Most már néha kibírom azt a plusz egy órát, amíg hazaérek és érdekes módon néha jobban kívánom az ásványvizet, mint a drága üdítőket. Egyeseknek a cigarettára is vagyonok mennek el. A lényeg, hogy százezer végén meg lehet fogni a pénz, ha az ember odafigyel rá. Érdemes.)
            Tudd, hogy mi az, amiért érdemes meghalni. Tetteid legyenek összhangban veled. Köss szerződést önmagaddal, írd le a dolgokat, amiket szeretnél megvalósítani.
            Ha nem javulsz, rosszabb leszel!

4.      Kommunikáció
A pedagógusok vesznek egy egyszerű dolgot és megbonyolítják. A kommunikációs szakemberek vesznek egy bonyolult dolgok és leegyszerűsítik. – John C. Maxwell

            Egyszerűsíts az üzeneteden. A kommunikáció nem csupán azon múlik, hogy mit, hanem, hogy hogyan mondasz. Hagyd az összetett mondatokat akkor, amikor valamit el akarsz érni. A sikeres szónoklat titka: Írj egy érdekfeszítő bevezetést, ami mindenkit megragad. Fogalmazz meg egy drámai összegzést és befejezést, ami cselekvésre késztet. Ezt a kettőt hozd olyan közel egymáshoz, amennyire csak tudod.
            (Könnyű túlzásba esni. Könnyű. Figyelni kell.)

Légy tisztában a másikkal. Tudjad, hogy kivel beszélsz, hogy, hogyan gondolkodik, milyen lelkiállapotban van. Légy hallgatóságközpontú.
Mutasd meg az igazságot. Legyél hiteles. Ehhez hinned kell abban, amit mondasz, másodszor élj a szavaidnak megfelelően. Ültesd gyakorlatba a meggyőződésed.
Válts ki reakciót. Adj az embereknek gondolkodni-, emlékezni-, tennivalót.

            Kommunikációd fejlesztése érdekében a következőt kell tenned:
            Légy világos, mint a nap: Amikor levelet írsz, hosszabb dolgot mesélsz, ne kalandozz el annyira, hogy az olvasó/hallgató már ne értse a mondanivalód lényegét. Összpontosíts a másikra és legyél hiteles. Kérd ki más véleményét magadról és fogadd megfelelően a kritikát.

5.      Szakértelem
Szerezd meg és követni fognak
Annak a társadalomnak, amely lenézi a kiválóságot a vízvezeték-szerelésben, mert a vízvezeték-szerelés alantas tevékenység, de eltűri a hitványságot a filozófiában, mert a filozófia emelkedett tevékenység, sem jó vízvezeték-szerelői, sem jó filozófusai nem lesznek. Sem a vízcsövei, sem az elméletei nem lehetnek tartósak/ - John Gardner

            Nap, mint nap mutasd meg, hogy mit tudsz! A felelősségteljes emberek ott vannak, amikor számítasz rájuk, a kivételesen rátermett emberek még egy lépéssel tovább mennek.
            Folyamatosan tökéletesítsd magad! Folyamatosan keresd a tanulás, a fejlődés, a tökéletesedés módját.
            Vidd végig a dolgokat! Fejezd be, amit elkezdtél. A minőség, eltökélt szándék, szívből jövő erőfeszítés, intelligens irányítás és szakszerű megvalósítás eredménye. Mindez választás kérdése: Akaratlagos cselekvés.
            Teljesítsd túl az elvárásokat!
            Ösztönözz másokat! Nem elég a jó vezetőnek magas szinten teljesíteni, fontos a beosztottakat motiválni, ösztönözni.

            Szakértelmed növelése érdekében a következőket kell tenned:
            A fejedet is vond be a játékba. Érzelmileg és szellemileg is legyél jelen a munkádban. Fordíts rá kellő mennyiségű osztatlan figyelmet. Ha a teljesítményed, nem egyenletesen magas szintű, vizsgáld felül a magad által felállított mércét.
            Csak annyira vagy kiváló, amennyire a személyes mércéd az.

6.      Bátorság
Egyetlen bátor ember elég a többséghez.

            A bátorság belső küzdelemből fakad! Minden próbatétel a bensődben veszi kezdetét. Minden jelentős csatát önmagadban vívsz meg. Nem a félelem hiánya, hanem annak ellenére való cselekedet a bátorság.
            A bátorság a dolgok kijavítása, nem csupán elsimítása! A bátorság nem felfogás kérdése, hanem az elveké. Ha nincs meg benned a képesség, hogy meglásd, mikor kell felállnod és a meggyőződés, hogy meg is tedd, akkor sosem leszel eredményes vezető. A bátorság fertőző.
            Az élet a bátorságod arányában tárul ki előtted. A félelem behatárol. „Ne attól félj, hogy az életed holnap véget ér, hanem attól, hogy sosem fog elkezdődni!”

            A bátorságod fejlesztése érdekében a következőket kell tenned:
            Nézz szembe a következményekkel. Mozdulj ki otthonról és állítsd magad folyamatosan valamilyen próbatétel elé. Nézz szembe egy valódi félelmeddel. Lépj nagyot.
            Egy nem várt cselekedet, gyakran pozitív következményekkel járhat.

7.      Ítélőképesség
Az okos vezetők csak a felét hiszik el annak, amit hallanak. A jó ítélőképességű vezetők pedig azt is tudják, hogy melyik felét kell elhinniük.

Ha gödörbe kerültél, Ne áss tovább!

            A jó ítélőképesség nélkülözhetetlen tulajdonság minden vezetőnek, aki maximális teljesítményre törekszik.
            Hatolj le a dolgok gyökeréig! Az információ sohasem lesz elegendő. Az ítélőképesség lehetővé teszi, hogy a vezető meglásson egy részleges képet és a megérzései alapján helyükre illessze a hiányzó elemeket, hogy eljusson az adott dolog valódi lényegéig.
            Fejleszd a problémamegoldó képességedet! A gyökér, az alapvető ok. Ha ez megvan, akkor megtalálhatod a megoldást.
            Értékeld ki a választási lehetőségeidet! Használd fel a tapasztalataidat és kövesd az ösztöneidet.
            Ítélőképességed fejlesztése érdekében a következőket kell tenned:
            Elemezd ki a múltbéli sikereidet. Alkalmazd jövőbeli problémákra is a már bevált módszert. Ismerd meg mások gondolkodásmódját. Azzal, hogy megismered más sikeres vezetők gondolkodásmódját, a tied is fejlődik. Hallgass az intuíciódra. A képességeid csak akkor fejlődnek, ha használod őket.


8.      Fókusz
Ha két nyulat kergetsz, mindkettőt elszalasztod.
            Nagy százalékban az erősségeidre fókuszálj! A hozzá nem értés általános, a kiválóság: specifikus. A siker érdekében fókuszáld az energiáidat, idődet és erőforrásaidat az erősségeid fejlesztésére. (Kb. 70%)
            Huszonöt százalékban fókuszálj, új dolgokra! Változz és tökéletesedj folyamatosan. Fedezz fel új dolgokat, új területeket. Az erősséged területéhez tartozó új területek ismerete növeli a hatékonyságodat.
            Öt százalékban fókuszálj a gyenge területeidre!
            Fókuszod kiélesítéséhez a következőket kell tenned: Válts az erősségeidre. Oszd ki azokat a feladatokat, amelyekben gyengébb vagy, olyanokra, akik jobban értenek hozzá.

9.      Nagylelkűség
A gyertya fénye nem halványul el attól, hogy másokat is meggyújt.
            Légy hálás mindenért, amid csak van! Becsüld a kevesebbet, hogy a sokkal, elégedettebb lehessél.
            Ne hagyd, hogy a birtoklási vágy eluralkodjon rajtad! A pénz csak erőforrás. A pénz csodálatos szolga, de szörnyű úr. Ha eluralkodik rajtad, a rabszolgájává tesz. Kezeld könnyedén, de okosan.
            Tedd szokásoddá az adakozást! Az adakozás pusztítja a kapzsiság démonát.
           
            Nagylelkűséged fejlesztése érdekében a következőket kell tenned: Ajándékozz el valamit. Fogj valamit, amit nagyra értékelsz és add oda valakinek, akivel törődsz, és hasznát venné. Keress valakit, akinek a tanácsadója lehetsz. Miután elértél egy bizonyos szintet, a legértékesebb dolog, amit másoknak adhatsz, te magad vagy.

10.  Kezdeményezőkészség
Hogy kilépj a házadból…

            Tudd, hogy mit akarsz elérni! Serkentsd magad cselekvésre! Vállalj kockázatot! Egy cselekvési program kockázatokkal és költségekkel jár, ám ezek jóval kisebbek, mint a kényelmes tétlenséggel járó hosszú távú kockázatok és költségek.
            A sikerhez duplázd meg a hibáidat!
           
            Kezdeményezőkészséged fejlesztése érdekében a következőket kell tenned: Változtasd meg a gondolkodásmódodat! Ne várd, hogy a lehetőség kopogtasson. Neked kell megtalálnod, és fülön csípned.

11.  Odafigyelés
Ha utat akarsz találni mások szívéhez, hegyezd a füled!

            Figyelj oda és tudd megkülönböztetni, hogy kik a követőid; vevőid; versenytársaid; tanácsadóid.
            Tedd a következőket: Változtass az időbeosztásodon. Szánj időt az emberek meghallgatására. Olyan területen kérd ki az emberek véleményét, ahol otthon vannak. Olvass a sorok között.
12.   Szenvedély
Szeresd az életet!

            A szenvedély az első lépés a teljesítmény felé. Minél erősebb a szenvedélyed, annál hevesebbek a vágyaid, annál nagyobbra nőnek a benned rejlő lehetőségek.
            A szenvedély erősíti az akaraterőt. Mondhatni az akaraterő fűtőanyaga. Ha a szenvedélyed szavát követet, óhatatlanul is pozitívabb és elkötelezettebb ember lesz belőled.

13.  Pozitív hozzáállás
Ha elhiszed, hogy képes vagy rá; menni fog!

            A hozzáállásodat Te magad választod meg. Ez legvégső emberi szabadságjogod. Minden körülmények között megválaszthatod. A hozzáállásod meghatározza a tetteidet. A győztesek előnye a hozzáállásukban rejlik és nem az adottságaikban. Egyszerűbb a jó hozzáállást megőrizni, mint visszanyerni.

            Hozzáállásod fejlesztésére a következőket kell tenned: Vedd magadhoz a megfelelő táplálékot: Ha kiéheztél a pozitív dolgokra, akkor motivációs anyagokból álló rendszeres étrendre kell fognod magad. Minden nap érj el egy célt. Írd le az elért céljaidat, hogy eltölthessen a jogos büszkeség, illetve, hogy gyengébb napokon legyen miből erőt merítened.

14.  Problémamegoldás
A siker mértéke nem az, hogy milyen nehéz problémákkal kell szembe nézned hanem, hogy változott-e a problémád tavaly óta.

            A problémamentes világ mese. Számíts a problémákra. A gondok elkerülhetetlenek. A jó vezető számol ezzel.
            Fogadd el az igazságot! Ne tagadd le és ne törődj bele. Fogadd el a problémát valós mivoltában és próbálj meg valahogyan javítani rajta.
            Tartsd szem előtt a hosszú távú célt. Ne az akadályokat lásd, hanem a célt. Egyszerre egy dologgal foglalkozz és törj ki a hullámvölgy alsó részéből.

            A problémamegoldó képességed fejlesztése érdekében a következőket kell tenned: Keresd a problémákat. Tegyél szert gyakorlatra a kezelésükben.
            Alkalmazd a TANUL folyamatot.
·         TÉNYFELTÁRÁS – valódi helyzet
·         ANALÍZIS – Esetleges korábbi működő módszerek felkutatása
·         NÉZŐPONTOK – Más nézőpontokból való megvilágosítás.
·         ÚTKERESÉS – Lehetséges alternatívák felkutatása.
·         LÉPÉS – Cselekedj és valósítsd mega legjobbat ezek közül.

15.  Kapcsolatok
Ha jól kijössz másokkal, követni fognak!

            Az emberekkel való együttműködés és kapcsolatteremtés képessége okvetlenül szükséges az eredményes vezetéshez.
            Gondolkozz egy vezető fejével! Próbáld meg megérteni az embereket. Az emberek szeretik magukat különlegesnek érezni, tehát: Dicsérd meg őket őszintén! Továbbá az emberek alapvetően önzőek, így akkor érhetsz el sikert, ha először a szükségleteikhez szólsz.
Az emberek sikeréhesek. Segítsd őket győzelemhez. Különbözőképpen kell kezelni őket, nem pedig egy kaptafára. A különbözőfajta személyiségtípusok, különböző bánásmódot igényelnek.  Ennek a megértése fogékonyságot igényel.
            Érezz egy vezető szívével! A vezetőknek kifinomult képessége van rá, hogy a legjobbat fedezzék fel az emberben.

Kapcsolataid javítása érdekében a következőket kell tenned:
            Csiszold és pallérozd az elméd. Aztán fordíts időt az emberekkel folytatott beszélgetésekre és a tanultak gyakorlására. Ne engedd, hogy az értékes kapcsolataid megfakuljanak.

16.  Felelősség
Egy vezető bármit átengedhet, kivéve a felelősséget!

            A felelősségtudattal rendelkező emberek mindig Elvégzik a feladatukat!
A mi társadalmunkban napi nyolc órát dolgozol az életben maradásért, és ha csak nyolc órát dolgozol egy nap, akkor pusztán életben maradsz. A nyolc órán túli munka befektetés a jövődbe!’
            Legyél hajlandó többletmunkát vállalni! Amikor szükséges.
            Hajtson a kiválóság vágya! A kiválóság nagy hajtóerő. A stressz abból ered, hogy kevesebbet teszel, mint amire képes vagy.
Felelősségtudatod megerősítése érdekében a következőt kell tenned:
            Tarts ki nehéz körülmények között is. Keress megoldást! A kreativitás segíthet. Ismerd be, ha valami nem elég jó. Keress jobb eszközöket a feladathoz, ha szükséges.

17.  Biztonságérzet
Nem vezetheted az embereket, ha rájuk vagy szorulva!

                        A biztos vezetők biztonságot nyújtanak másoknak. Másoknak nem adhatod azt, aminek híján vagy. Érd el, hogy a beosztottjaid elégedettebbek legyenek önmagukkal.
            Adj többet, mint amennyit elveszel!  Ne keress önigazolást, elismerést, szeretetet. Összpontosíts arra, hogy biztonságérzetet önts másokba. Igyekezz felszabadulni.

Hogy biztonságérzeted erősödjön, tedd a következőket:
            Ismerd meg önmagad! Szánj rá időt. Hidd el, hogy lehetsz sikeres akkor is, ha az elismerést másnak adod át.

18.  Önfegyelem
Az első és legnagyobb győzelem önmagunk legyőzése. – Platón

Alakítsd ki a saját fontossági sorrendedet! A fontos feladat elvégzéséhez nem kell más, mint egy jó terv és a kelleténél kevesebb idő. Ha meg tudod határozni, mi igazán elsőrendű és képes vagy minden mástól mentesíteni magad, akkor sokkal könnyebb véghezvinni a fontos dolgokat. Ez az önfegyelem lényege. Alakíts ki rendszereket, általános munkameneteket.
            Kérdőjelezd meg a mentségeidet! A hibáink bocsánatosabbak, mint a takargatásuk.  Az elvégzett munka után jutalmazz és végül, mindig az eredményt tartsd szem előtt!
            Válaszd ki a prioritásaidat. Írd össze őket. Írd össze az okokat, hogy „miért” ezek lettek a legfontosabbak. Dobd a mentségeidet a kukába!
            A legalkalmasabb időpont egy fa elültetésére 25 évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont MA van!

19.  Szolgálatkészség
Ha előrébb akarsz jutni, helyezz másokat előtérbe!

Pár dolog a szolgálatkészségről:
            A szolgálatkész ember: A saját teendői elé helyez másokat! Önszántából teszi mindezt és eléggé magabiztos is ahhoz, hogy szolgáljon. Tettét mindemellett szeretetből teszi.
            Ez nem manipuláció vagy az előtérbe kerülés vágya, hanem szeretet. Befolyásod mértéke a másokkal való törődésed mértékétől függ.
            Tegyél apró szívességeket. Egy eseményen beszélgess mindenkivel. Teremts kapcsolatot minél több emberrel. „Vágj át lassan a tömegen!” Mindenkire összpontosíts figyelmet.
            Ha a legmagasabb szintű vezetésre vágysz, légy kész a legközönségesebb szolgálatra is!

20.  Tanulékonyság
Az odafigyelésre és az olvasásra szánt idődet nagyjából tízszeresére becsüld annak, amit beszéddel töltesz! Ez biztosítani fogja, hogy a folytonos tanulás útján haladj!
           
            Ne hidd, hogy van olyan, hogy VÉGCÉL! Azon a napon, amikor megáll a fejlődésed, elúszik a benned rejlő lehetőség. Amíg éretlen vagy, fejlődsz. Amint megértél, elkezdesz rohadni.
            Ne használj kiskaput a fejlődésed érdekében. Mindennek fizesd meg az árát. Tanulj a hibáidból és kétszer ne fizess ugyanazért a hibáért!
            Ha hibázol, akkor ismerd be, kérj bocsánatot. Próbálj ki új dolgokat. Olyasvalamiket, amik kiterjesztenek érzelmileg és szellemileg. A holnapi ellenfeled nem fogja érdekelni, hogy tegnap nyertél valaki más ellen.
21.  Jövőkép
Csak azt ragadhatod meg, amit magad előtt látsz!

            A jövőkép a bensődből fakad!  A múltadból merít! Segít erőforrásokat gyűjteni!
Nézz magadba:
            Hallgasd meg a belső hangod és találd meg, mi a te saját jövőképed. Találd meg, mi az, amin változtatnál. Írd le őket és hallgass az ösztöneidre.

            (A végső konklúzióm: Nem kellett volna a 21 szabályt erőltetni. Ahogyan az szokás a végére már ismétli önmagát a könyv. Egyetértek avval, hogy minél többször olvasok el egy új és jó, vagy régi és jó dolgot, annál inkább megragad. Mégis: jobb szeretem inkább a régit újraolvasni és újra átgondolni, mint valami Új-ba csomagolt, máshogyan körített valamiben fellelni a régit csak azért, mert azt hiszik Amerikában, hogy nekem a Vezető 9 nélkülözhetetlen tulajdonsága kevés lenne. Hát igen, még a top menedzserek sem tévedhetetlenek.)

2013-03-24
A jegyzetet készítette: Kardmen

           
            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése