2013. március 14., csütörtök

Jegyzet - Brian Tracy – Személyes hatékonyság (21 sikerkulcs az időgazdálkodáshoz)




            Brian Tracy több mint harminc évig tanulmányozta a hatékonyságnövelés és az időgazdálkodás fortélyait. Tapasztalatai és ismeretei tették lehetővé, hogy ezekben a témakörökben mára a világ egyik első számú trénerévé lépett elő. Eredményessége vitathatatlan. Könyve nagyszerűen ötvözi az egyszerűséget, az érthetőséget és a hatékonyságot. Igyekszem egy olyan áttekinthető jegyzetet készíteni, amely a későbbiekben a könyv elolvasása nélkül kielégíti a memóriám vakfoltjait. Megpróbálom a lényegre éhes jellemem legjavával a fontos információt kiemelni. A könyv azonban abba a tipikus hibába esik, hogy azon egyértelmű és nemes célján felül, hogy segíteni próbál és szeretne az átlagembernek igencsak körbemetélt. A vállalkozói szféra, a kapitalista piac és a marketinges alakok ihlette ostoba szabályok miatt a lényegre törés nem volt elég. Valamiért úgy gondolták, hogy hét szabály nem elég. Vagy kilenc, vagy tizenhárom. Esetleg hat. Muszáj kijönnie a huszonegynek még akkor is, ha négyet-ötöt megismétlünk, csak más szavakkal. Valamit akár háromszor is felhozunk, mert az ember az egyszerű és nagyszerű dolgokat eredendően túlbonyolítja…
            Brian Tracy mondanivalójának lényegéül választhatnánk a következőket: Tudd meg, mit csinálnak a sikeres emberek, és utánozd őket egészen addig, míg ugyanarra az eredményre nem jutsz, mint ők. A sikeresség érdekében tanulj meg teljesen a célodra fókuszálni, majd dolgozz rajta fáradhatatlanul, amíg be nem fejezted.
            A siker kulcsa a cselekvés, amiben fontos, hogy képesek legyünk adott körülmények között a legnehezebb feladattal kezdeni.

1.      Terítsd meg az asztalt
Van egy tulajdonság, amivel az embernek feltétlen rendelkeznie kell, ha nyerni akar. Ez pedig nem más, mint az a képesség, hogy célunkat pontosan meg tudjuk határozni, hogy tudjuk, mit akarunk és, hogy égető vágyat érezzünk a megvalósítására.
(Napoleon Hill)

            A szermélyes eredményesség feltétele, hogy a céljaidat világosan megfogalmazd. Az első sikerszabály a következő: Gondolkozz Papíron!
            Az idő egyik legrosszabb felhasználási módja, ha olyan dolgot csinálunk kiválóan, amit nem is kellene csinálni!
            (Számomra ilyen dolgot jelentettek például a különböző X-box és számítógépes játékok: GTA, Need For Speed, Age Of Empire, Dragon Ball, Diablo stb. Eleinte igen nehéz volt meghúznom a határt a számomra egészséges és feltöltő szórakozás és a teljes oktalan időpazarlás között.)
·         Döntsd el, mit akarsz!
·         Írd le!
·         Tűzz ki határidőket!
·         Készíts listát azokról a dolgokról, amelyeket a céljaid elérése érdekében előreláthatóan meg kell tenned/csinálnod/oldanod.
·         Prioritások és sorrendiség szempontjából nézd át a listát és variáld úgy, ahogyan a legjobbnak látod.
·         Ha mindez megvan, állj neki a végrehajtáshoz! Most!
            Tegyél minden egyes nap valamit, ami közelebb visz téged a kitűzött célhoz. Pl.: minden nap sportolj valamennyit, minden nap olvass valamennyit, minden nap tanulj meg pár szót az általad tanult idegen nyelven. Tedd szokásoddá ezeket.
            Indulj el, haladj és legyél fegyelmezett.
            (A fegyelmezettség és a következetesség nagyon nehéz dolgok. Az elején mindez feldobott. Megvolt az új dolog varázsa és éreztem az azonnali eredményét. Már aznap, amikor először írtam listát. Ám mielőtt a szokás kialakult, de már elmúlt az újdonság, roppant nehéz volt fegyelmezni magamat, hogy ne hagyjak ki, egy-egy napot sem, mert ha mégis megtörtént, abból az egy napból kettő lett, majd egy hét vagy akár több is. Amikor azonban az egész lecsengett a fejemben és eltelt már annyi idő a módszer és a technika alkalmazásával, az egész ment és máig megy is, mint a karikacsapás. A szokásokban az a jó, hogy ha már kialakultak, akkor nyugodtan kihagyhatsz egy-egy napot, ha úgy döntesz! Abban is különbözik a függőségtől, hogy minden nap eldöntheted, hogy megteszed-e. Megteszed, mert szereted csinálni, megteszed, mert a hosszú távú célok lebegnek a szemeid előtt. Nem a szokás irányít téged, hanem te őt. Ha akarod.)

2.      Mindennap tervezz előre
A tervezés a jövőt előrehozza a jelenbe, hogy valamit tudj tenni az érdekében.
(Alan Lakein)

            A tervezés nélküli cselekvés minden kudarc oka. Minél jobb a terv, annál kevésbé halogatsz. Minden tervezéssel töltött perc, általában 5 perccel rövidíti meg a megvalósítás időigényét. A hatékonyságodat mintegy 25%-kal növelheted, ha minden nap igyekszel kizárólag az előző nap elkészített listán szereplő tevékenységekkel foglalkozni.
            Ha minden nap előre tervezel, meglátod, hogy a dolgok gyorsabban és akadálytalanabbul haladnak, mint valaha.
            (Lehet ebben valami. Az tetszik benne a leginkább, hogy mindenre, de tényleg mindenre alkalmazható. Viszonylag rövid idő alatt megoldható, másnap mégis minden gördülékenyen megy. Egy rövid ideig azon a véleményen voltam, hogy a randevúkra, kommunikációs kapcsolatokra és hasonlókra nem vonatkoztatható a tervezés, legalábbis mélységeiben nem. Aztán rájöttem, hogy de. Ez egyfajta keretet ad a napnak és a napszakoknak. Bármikor eltérhetsz tőle kedved vagy a történések szerint, de ha már nem lenne ötleted, sokkal egyszerűbb és könnyebb abban a mederben folytatni, amit már megástál. Nagyon fontos a rugalmasság!)

3.      Alkalmazd a 80/20 szabályt az életed minden területén
Időnk mindig van elég, ha okosan osztjuk be.
(Johann Wolfgang Goethe)

            A szakirodalom Pareto elvként is emlegeti. Az elv kimondja, hogy a társadalom 20%-a rendelkezik az erőforrások 80%-a felett, míg a maradék 80%-nak, csak a maradék 20% jut. Ez a törvényszerűség gyakorlatilag az összes gazdasági tevékenységre érvényes. Tevékenységeid 20%-a hozza sikereid és eredményeid 80%-át.
            Általában a fontos feladatok a legbonyolultabbak és a legnehezebbek. A hozamuk viszont hihetetlenül magas. Állj ellen a kísértésnek, hogy először a lényegtelen dolgokkal foglalkozz. A hatékony és sikeres emberek szokásukká teszik, hogy először a fontos dolgokkal foglalkozzanak, ennek eredményeként sokkal többre képesek, mint egy átlagember.
            (Teljesen jó az elgondolás. Alapvetően egy vállalkozás valóban a profitra épít és a nyereségesség és a tárgyilagosság szempontjából igazán célszerű eszerint cselekedni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor dönthetünk úgy, hogy a veszteség, amely azáltal ér minket, hogy nem szelektáltunk rendesen nem annyira fontos. Például van egy barátom, aki tárgyilagosan nézve egy semmirekellő naplopó, céltalan, átlagos, „beletörődtem az életembe és kényelmes nekem a társadalom alján tengődni” figura. Az érzelmi és a párkapcsolatai terén kudarcot kudarcra halmoz, mégis meg van győződve önnön tökéletességéről. Általában az ilyen embert leépítem az életemből. Ő viszont jó barátom. Kisgyermekkorom óta ismerem, sok mindenen átmentünk együtt és nagyon szeretem. Annak ellenére, hogy egy igazi érzelmi energiavámpír és, hogy semmilyen tanácsra, javaslatra, megfigyelésre nem reagál megfelelően, elfogadom őt a valós és/vagy vélt hibáival együtt, ahogyan azt ő is teszi velem. Mert fontos nekem és, mert mára már képes vagyok arra, hogy ne engedjem, hogy a belsőmet, bármilyen módon is negatív irányba tudja húzni.)



4.      Vedd figyelembe a következményeket

            A hosszú távú gondolkodásra való képesség fontosabb, mint a családi háttér, a faji hovatartozás, a képzettség, az intelligencia, a kapcsolatok vagy bármi más. Az idősíkhoz való hozzáállásod alapvetően meghatározza a hozzáállásod, a viselkedésed, a választásaidat és döntéseidet.
            A hosszú távú gondolkodás rövidtávon is jobb döntéseket szül. A jelenben végzett cselekvéseinket nagyban meghatározzák a jövőre vonatkozó szándékaink.
            A sikeres ember ügyel arra, hogy a jelenben érzett szükségletek és vágyak összhangban legyenek a jövőképükkel. A sikeres és a sikertelen emberek közötti különbség, hogy a sikeres ember rövidtávon képes lemondani egy-egy előnyéről és áldozatot vállal a nagyobb hosszú távú előny érdekében.
            „Kezdd el és elméd lángra kap, folytasd és meglesz a feladat.” – Goethe.
            (Egyszerű és nagyszerű példa erre a fogyás vagy a megtakarítás esete. Amikor feláldozzuk az esti süteményt, a tábla csokit és a harminc szelet tortát azért, hogy később láthassuk, érezhessük a saját testünkben a változást. Amikor nem veszünk meg azonnal mindent, ami megtetszik azért, hogy később elmehessünk külföldre/wellnesselni stb., hogy megvehessük később a lakást/autót/zongorát stb.
            Teljesen lemondani a kisebb és rövidebb örömökről azonban botorság lenne, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Egyensúlyba és ár/érték arányba kell hozni a saját életünk döntéseit a következményekkel.)

5.      Folyamatosan alkalmazd az ABCDE módszert!
            Az ABCDE módszer a prioritások kitűzését segíti elő. Egyszerű használni és az eredményessége garantált.
            Az „A” olyan feladat, ami nagyon fontos. Ezt minden más előtt kell elvégezni, meg nem oldása pedig súlyos negatív következménnyel jár. Ha több „A” feladatod is van, számozd be őket. „A1”; „A2”; „A3” stb.
            A „B” az a feladat, amelyet el kellene végezned. Ám a világ mégsem dől össze, ha nem csinálod meg. Talán valaki elégedetlen lesz, ha nem végzed el, de korántsem okoz akkora fejfájást, mintha egy fontosabb feladatot halogattál volna. Mindig előbb az „A” feladatokat oldd meg.
            A „C”-t jó lenne elvégezni, de nincs következménye, ha elmulasztod.
            A „D” feladatokat delegálhatod másoknak.
            Az „E” feladatok olyanok, amelyeket úgy, ahogyan vannak, elfelejthetsz. Kedvtelések, szokások, amelyek semmilyen módon nem visznek előrébb az életben.
            Alkalmazd az ABCDE módszert minden nap minden alkalommal és meglátod, hogy a hatékonyságod megugrik.
            (Ez a listakészítés egyik kibővítéseként is megfeleltethető. Nagyon hasznos az, ha tudsz dönteni. Ha nem súrlódsz két dolog között, hanem képes vagy arra, hogy egyértelműen válassz. Igaz némely dolgok nagyon-nagyon nehezen vagy egyáltalán nem összemérhetőek. Előfordulhat az is, hogy az A1 feladat olyasvalami, amit a napodból és munkarendedből adódóan csak délután vagy este tudsz megoldani. Ilyenkor nyilván a napot valami mással érdemes elkezdeni.)

6.      Összpontosíts a kulcsfontosságú eredményt hozó területekre
            A kulcsfontosságú feladatkörök a feladatok, amelyeket mindenképpen teljesítened kell egy bizonyos szinten. Munkahelyi eredményességed kiindulópontja tehát, hogy képes vagy-e beazonosítani ezeket a feladatokat.
            A leggyengébben teljesített kulcsfontosságú feladatkör fogja meghatározni, hogy milyen mértékben tudod kihasználni egyéb jártasságaid, képességeidet.
            (Ez megint csak egy példa arra, hogy a szélsőségek kiemelése helyett értékesebb a sokoldalúság, a sokrétűség és az, hogy az általad kevéssé szeretett, ám szükséges képességeket is felfejleszd egy magasabb szintre, legalábbis törekedj rá.)
            A jártasságok szerencsére tanulhatók. Azonosítsd be, fogalmazd meg, tanuld meg és gyakorold, hogy egyre jobbá válj. Soha ne hagyd abba a fejlődésre törekvést.
           
7.      Fogadd el az erőltetett eredményesség törvényét
            Soha nincs időnk arra, hogy mindent elvégezzünk. A legfontosabb dolgaink elvégzésére azonban mindig van idő.
            Kezdd avval a feladattal a munkád és az életed, amelyik a legnagyobb eredményességet hozza, hozhatja az életedbe. Sosem szabad, hogy a lényegtelen dolgok a lényegesek elől elvegyék az időt.
            (Néha szabad! Emberek volnánk, nem pedig gépek.)
            Az agykontroll gyakorlása és napi néhány perc meditálás, csodálatos ötletekkel ajándékozhat meg.

8.      Készülj fel gondosan, mielőtt bárminek is nekifogsz!
Bármilyen szintű képességgel is rendelkezz egy területen, elvileg biztos, hogy többre vagy képes annál, mint amennyit valaha is használnál ezekből a képességekből. – James T. Mckay
            Ha nekiállsz valaminek, a legjobb, ha mindent odakészítesz magadhoz, magad köré. Az első lépés ehhez az asztalod letakarítása. Ne legyen előtted semmi más, csupán a feladat, amivel foglalkoznod kell. Ha kell, minden mást tegyél a padlóra. Tervezd meg a munkakörnyezetedet a lehető legjobban. És a legfontosabb: Fejezd be, amit elkezdtél!
            (Ez az első olyan szabály, amellyel nem értek egyet teljes mértékben. Bár ezt a tulajdonságot nyilván embere válogatja, engem kifejezetten zavar, ha bármi is a földön van. Vannak olyan tárgyak, amelyekkel szeretem körbevenni magam, akkor is, ha éppen valami nagyon fontos dolgon ügyködöm. Például: telefon, több toll, jegyzetfüzet, fénykép a kedvesemről, edzésnapló, könyv, ennivaló, víz stb. Ezek többségét nem igényli a legtöbb feladat, mégis jobban érzem magam velük, mint nélkülük.)
           
9.      Végezd el a házi feladatod!
A siker egyedüli eszköze, hogy több és jobb szolgáltatást nyújtunk, mint amit elvárnak tőlünk, bármiről is legyen szó.
Og Mandino

            Célszerű a jártasságaidat fejleszteni a kulcsfontosságú feladatkörökben, ugyanis, ha egy ember gyengének érzi magát valamiben, az gyakran elég ahhoz, hogy bele se vágjon a feladat elkészítésébe. „Ha nem javulsz, egyre gyengébb leszel.” Időt a legkönnyebben úgy takaríthatunk meg, ha személyes és szakmai fejlődésünkre törekszünk.  A siker előfeltétele a folyamatos tanulás, bármely területről is legyen szó. Minden nap legalább egy órát szánj szakirodalom olvasására. Üzleti találkozókon, konferenciákon, iskolában, mindig ülj az első sorokba és készíts jegyzetet. Az utazással töltött idő alatt is hallgass, különböző hanganyagokat, kazettákat.
            Légy a legjobb abban, amit csinálsz!


10.   A tehetség, mint a hatástöbbszörözés eszköze
Az a kicsike, amivel többet teszel a dolgodnál, többet hoz neked, mint az összes többi.
Dean Briggs

            Időről, időre készíts leltárt a különböző adottságaidról és képességeidről. Az ember elméje úgy van megszerkesztve, hogy azt a tevékenységet élvezi, amiben igazán jó. Életünk egyik nagy kihívása, hogy megtaláljuk-e azt a tevékenységet, amellyel szeretünk foglalkozni. Mindig azon kulcsfontosságú feladatok elvégzésére összpontosítsd az energiáidat, amelyekben különleges adottságaid lehetővé teszik, hogy másoknál nagyobb mértékben járulj hozzá az ügy sikeréhez.

11.  Mi a te problémás területed?
Minden gondolatodat az előtted álló feladatra összpontosítsd. A Nap sugarai sem lobbantanak semmit sem lángra, míg össze nem gyűjtik őket egy lencsével.
Alexander Graham Bell

            Az energiáidat a problémás területed kiküszöbölésére fordítsd. Akármilyen feladatról is van szó, mindig van egy tényező, ami behatárolja, hogy hogyan és mennyi idő alatt vagy képes elvégezni. A kérdés csak az, hogy mi? A te feladatod, hogy megtaláld. Ezek általában első pillanatra kicsinek és jelentéktelennek tűnhetnek. Legyél magaddal őszinte. Tedd fel magadnak a kérdést: Mi az, ami behatárol engem ebben a tevékenységben? Próbálj meg jobb lenni benne. És jobb lesz az életed is.
            (A fókuszálásról, a folytonos fejlődésről, a hibák kiküszöböléséről rengeteg szó esik ebben a könyvben. Mindben nagyon fontos a teljes őszinteség önmagaddal szemben. Magadnak nem mondhatsz féligazságot, sem ferdítést igazán komoly dologban, mert azonnal tudod, hogy hazudsz, és az nem vezet előrébb. Gyengébb dologban, pedig nem szabad, mert ha egy témában, amiben bizonytalanabb vagy, meggyőzheted magad olyasvalamiről is, ami nincsen úgy, csak mert többször a rossz következtetésre jutottál. Fontos törekedni a mélyebb önmegismerésre és ezt az ön hipnotikus tulajdonságot a pozitív dolgokra felhasználni.)

12.  Hordd el a hegyet! Kövenként, sorjában.
            Sok kicsi sokra megy. A halogatás leküzdésének legjobb módszere, ha egyszerre nem a hegyet akarjuk elhordani, hanem lépésenként állunk neki. Az ezermérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.
            Az ember hihetetlen dolgokra képes, ha fegyelmezetten, mindig csak az előtte álló feladatra fókuszál. A nagy feladatot érdemes részekre bontani, amíg az egyes részfeladatok könnyen megoldhatóak nem lesznek. Egyszerre egyet, aztán jöhet a következő.
            (Ez az egyszerre csak egy téma annyira egyszerű, hogy a legtöbb embernek eszébe sem jut az, hogy így vágjon bele bármibe. Sokan egyszerre mindent akarnak csinálni, míg végül nem csinálnak semmit sem.)

13.  Gyakorolj nyomást saját magadra!

            Az emberek csupán két százaléka képes teljesen egyedül, felügyelet nélkül cselekedni. Ezért meg kell tanulnod önállóan cselekedni, nyomást gyakorolni magadra. Bármit is csinálsz, tedd magasabbra a mércét, mint a körülötted lévők. Igyekezzünk a legsürgetőbb feladatainkat úgy megcsinálni, mintha egy egyhónapos vakáció előtti utolsó napon kellene őket mindenképpen befejezni. Ha megnő a teljesítményed, sokkal jobban érzed majd magad. Gyakorolj helyesebben az időgazdálkodást.

14.  Maximalizáld a személyes energiáidat!
Gyűjtsd össze minden erőforrásodat, vonultasd fel minden tehetségedet, rendezd minden energiádat és összpontosítsd minden kapacitásodat annak érdekében, hogy legalább egy erőfeszítésed területén mesterré válj.
 John Haggai
            Testünk olyan, mint egy gép, melynek fűtőanyagai az étel, az ital és a pihenés. Ez a gép a fűtőanyagokból energiát termel, amelyet a fontos céljaink megvalósítására fordítunk. Pihenten, akár ötször annyit képesek vagyunk végrehajtani, mintha fáradtak lennénk. Néha a leghatékonyabb időbefektetés, ha korán hazamész és lefekszel aludni. Minden héten tarts egy nap szellemi böjtöt. Ha egészségesen és soványan táplálkozol, rendszeresen sportolsz, és sokat pihensz, egyre több munkát tudsz majd gyorsan és jól elvégezni.
(Egyensúly, fókusz.)

15.  Ösztönözd magad a cselekvésre!
            Érzelmeid 95%-át meghatározza, hogy miként szólsz saját magadhoz. Nem az számít, hogy mi történik veled, hanem, hogy miként értelmezed a történteket. Az optimista ember minden helyzetben a jót próbálja meglátni. Minden nehézségből, vagy rossz döntésből tanulni akarnak. Harmadszor, minden problémára megoldást keresnek. Minél pozitívabban nézel a világra, annál motiváltabbnak érzed majd magad.
            (Lásd: 13.)

16.  Gyakorold a kreatív halogatás szokását!
            A kreatív halogatás egy nagyon hasznos technika. Sosincs elég időnk mindent befejezni. Valamit mindig el kell halasztanunk. Célszerű tehát a kicsi, elhanyagolható és jelentéktelen dolgokat elodázni. Az időddel és az életeddel olyan mértékben vagy képes gazdálkodni, amilyen mértékben képes vagy leépíteni a lényegtelen dolgokkal való foglalatoskodást. Bármire, aminek a hozama kisebb, mint a belé fektetett idő és energia, mondj Nem!-et. Végezz az életed területein tevékenység-ellenőrzést. Döntsd el, hogy mi az, ami fontos és mi az, ami nem.

17.  Először mindig a legbonyolultabb feladattal foglalkozz!

·         Minden nap és hét végén készíts listát azokról a dolgokról, amelyeket a következő nap és héten el szeretnél végezni.
·         Alkalmazd az ABCDE módszert és a 80/20- szabályt az életed területein.
·         A1-el kezdd és a jelentéktelenebbeket később végezd el.
·         Tartsd rendben a környezetedet.
·         Alakíts ki magadban új és hasznos szokásokat. Legyél fegyelmezett és következetes.
            (Ez egy összefoglalója más szabályoknak. Ismétlés a tudás anyja!)
18.  Szeleteld és vágd kockákra a feladatot!
A szokás kezdete olyan, mint egy hihetetlenül vékony fonál. Minden alkalommal, amikor e szokás szerint cselekszünk, egy-egy újabb szál csatlakozik a fonálhoz, tovább erősítve azt. A végén olyan erős lesz az összeköttetés, hogy cselekvésünk és gondolataink elszakíthatatlanul kapcsolódik majd egymáshoz.
Orison Swett Marden

            Az ember pszichéje olyan, hogy könnyebben kezd bele aránylag kis feladatokba, mint nagy projektekbe. Ha már elvégeztünk egy részfeladatot, a következőt sokkal könnyebben kezdjük el. Rengeteg szerző az „egyszerre egy oldal” módszerrel kezdett el írni. Legyél cselekvés orientált.

19.  Különíts el nagy időblokkokat!
            Ahhoz, hogy erre képesek legyünk, meg kell tanulnunk a nagyobb feladatokon előre beosztott időintervallumokban dolgozni. Ezeket az időblokkokat lehetőség szerint meg kell próbálnunk azokra a napszakokra időzíteni, amikor amúgy is produktívabbak vagyunk. Igen fontosak a kisebb feladatokban az ajándék idők. (Utazás, csatlakozás, várakozás) Ezek kiválóan felhasználhatóak a kisebb részfeladataink megoldására.
20.  Fejlessz ki magadban egy sürgősségi érzéket!
Ne várakozz! Az idő sosem alkalmas 100%-ig a cselekvésre. Indulj onnan, ahol éppen állsz. Dolgozz azokkal az eszközökkel, amelyek éppen rendelkezésre állnak. Majd úgyis akadnak jobb eszközök munka közben.
Napoleon Hill

            Légy cselekvés orientált! Gondolkodás után egyből reagálj. A mozgás elindítása hatalmas energiákat felemésztő feladat. A folyamat fenntartása a tehetetlenség törvénye miatt, már sokkal energiatakarékosabb feladat. Ha lehetőséget vagy problémát észlelsz, azonnal cselekedj.

21.   Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz
Lásd 12.

            Összességében a könyv elolvasását ez a jegyzet nem helyettesíti. A könyv segíti a dolgok mélyebb megértését és egyéb példákon keresztül rávilágít a keretekre és célokra. Minden nap győzd le a tegnapi éned.

A jegyzetet készítette: Kardmen





           
            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése