2014. február 25., kedd

Jegyzet - Brian Tracy - Változtasd meg a gondolkodásod...

Brian Tracy – Változtasd meg a gondolkodásod és megváltozik az életed


            …Egy újabb Brian Tracy hanganyag. Nagyjából egymilliószor hallottam már a Cd-i első részeinek dicshimnuszát, úgyhogy azt szinte már nem is hallom, most mégis kiértettem a lényeget: Boldog házasságban él és négy gyermek büszke édesapja!
            A címből adódóan az anyag lényege, hogy hogyan változtasd meg a gondolkodásodat úgy, hogy megváltozzon az életed. Képzeld el, hogy van egy építési telked egy gyönyörű vidéken, amire azt építhetsz, amit csak akarsz. Csak először meg kell tisztítanod a területet. Erről fogsz olvasni lentebb. A te filmed éppen most készül. Bármikor megszólalhatsz, hogy mi nem tetszik. Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz! Minden okkal történik Életed leghatalmasabb erői a gondolataid. Ezek meghatároznak mindent, ami veled történik. Ha van egy fényerő szabályozó a házadban és azt feltekered, ragyogó fényben fog úszni a nappalid, de amikor alacsony fokozatra állítod, akkor szinte sötétség van. A fejedben is van egy ilyesmi. Neked is van egy mentális fényerő szabályozód: gondolj arra, amire vágysz és arra, hogyan érheted el. Használd fel a helyettesítés törvényét és a negatív gondolataidat helyettesítsd valami olyannal, ami pozitív érzést vált ki belőled. Fordítsd a reflektorodat olyan irányba, ami boldoggá tesz.
            Az életedet nem a külső tényezők irányítják. Te adsz jelentést mindannak, amit látsz. A félelmeiden és a kétségeiden való felülemelkedés a legelső lépés a sikerhez vezető úton. Különleges vagy! Az agyad több gondolat megteremtésére képes, mint azt el tudnád képzelni. Sokkal többre vagy képes, mint amit valójában meg is teszed.  Ha nekiveselkedsz, meg is tudod csinálni.
            A hited egy képernyő, amin keresztül a világot látod. Ha elhiszed, hogy képes vagy arra, hogy nagy dolgokat vigyél véghez, akkor eszerint fogod látni a világot. Így fogsz az alkalmakra és lehetőségekre tekinteni. Az akadályokra és a csapásokra is. Mindez megváltoztatja a hozzáállásodat, a teljesítményedet és a hatékonyságodat.
            Az én tudatnak három része van, és mindháromra befolyással lehetsz. Az első része az én ideálod. Az a személy, aki ideális esetben lenni szeretnél. Az általad elképzelt tökéletes személy. Hogyan jellemeznéd ezt a személyt? Egészség, jövedelem, karakter, pénz, életstílus stb. tekintetében?
            Azok az emberek, akiknek egyértelmű én ideáljuk van, gyorsabban fejlődnek, mint az átlag. A példaképeid óriási hatással vannak az életedre. Minél jobban közelítesz az én ideálodhoz, annál pozitívabb az én tudatod.
            A második rész az én kép. Az én képedet az adja, ahogyan a külvilág felé teljesítesz, viselkedsz. Azzá válsz, akit magadban látsz. Él benned egy kép arról, milyen jól nézel ki, hogy jössz ki az emberekkel. Ki kell aknáznod az elméd lehetőségeit. Gazdagnak és sikeresnek kell látnod magadat. Egészségesnek és fittnek. Népszerűnek és mások számára vonzónak. Valahányszor az én képed és az én ideálod közel kerül egymáshoz, jól fogod érezni magad és szeretni fogod magad. A harmadik rész az Ön Értékelés. Azt mutatja meg, hogy mennyire szereted önmagad. Ez a kulcs a jó teljesítményhez. Ez az energia olyan a személyed számára, akár egy rakéta hajtóműve. Mondogasd magadnak, hogy „Szeretem Magamat!” – ilyenkor jobban teljesítesz, bármit is csinálsz, ami által közelebb kerülsz az én ideálodhoz. Megnő az önbizalmad, az önbecsülésed és egyre jobbá válsz. Lásd a lehető legpozitívabban, szeresd és tiszteld önmagad. Tartsd magad értékes és fontos embernek. Győztesnek, kivételesnek. Emlékeztesd magad a hihetetlen belső értékeidre. Az egészben az a csodálatos, hogy a Hited meg is teremti a valóságot. A külső világod egyre inkább elkezd a belsődhöz hasonlítani.
            Az első lépés, hogy felülkerekedj a félelmeiden, hogy azt mondogatod magadnak: Meg tudom csinálni! Minden egyes alkalommal, amikor kétség gyötör, állj át erre a gondolkodásmódra. Ha rengetegen megcsinálták, akkor te is képes vagy rá. Vagy töröld ki, vagy írd felül a kudarctól való félelmeidet, mert ezek fognak vissza. Buzdítsd a környezetedet is. Bátorítsd és építsd fel őket, hogy érezzék, bármire képesek.
            A maximálisan működő személy a pszichológiában az, aki teljesen összeszedett, pozitív és magabiztos és jellemzően nagyon keveset foglalkozik azzal, hogy mások mit gondolnak róla. Nem kell megtenned semmit, amit nem akarsz megtenni. Ezt vagy azt azért teszed meg, mert úgy döntöttél, hogy megteszed. Mindent meg tudsz tenni, amit a fejedbe veszel. Gondolj arra, amit el akarsz érni és foglald el a gondolataidat azzal, hogy ezt hogyan éred el. Az önértékelésed hátráltathat vagy előre is mozdíthat az életedben.
            Mindazoknak a negatív érzelmeknek, amelyek visszatartanak és hátráltatnak, egyazon kiindulópontból indulnak. Ez pedig a mások hibáztatására való hajlam. Abba kell hagynod a mentségek, kifogások keresését és a mások hibáztatását, ha a saját életedről van szó. A legtöbben ezt nagyon nehezen fogadják el. Az életben nincsenek kudarcok, csak visszajelzések! Amik segítenek, hogy kikerülj egy helyzetből, mielőtt az akár sokkal rosszabbá válna. Ha nem vagy boldog valamiért, akkor változtass. Ha erre nem vagy hajlandó, akkor fogadd el, de ne hibáztass másokat. Az egyik legfontosabb feltétele a nagyszerű életnek az energia. A mentális és fizikai egyaránt. Mindez akkor keletkezik, amikor pozitívan gondolkodsz magadról és a benned rejlő lehetőségekről. A legnagyobb gond az lehet, ha a negatív érzelmeiddel felemészted ezeket az energiákat. A végén, ha így folytatod: kimerülsz. Az egyik legfontosabb teendőt, hogy ne pazarold az energiáidat feleslegesen. A magas szintű energia átalakul ötletekké, nevetéssé, humorrá, meglátássá, lelkesedéssé…
            Van olyan étel, amit ki nem állhatsz? Bizonyára van. Ha megkérdezném tőled, hogy mikor eszel ebből az ételből? Valószínűleg azt válaszolnád, hogy soha. És ha azt kérdezném, hogy vannak-e olyan személyek vagy gondolatok, amelyek boldogtalanná tesznek? Vannak. Milyen gyakran időzöl el ezeknél a gondolatoknál vagy lépsz kapcsolatba ilyen személlyel?
            Értsd meg! Ne érintkezz többé vele. Ne gondolj rá! Változtasd meg a gondolataid fókuszát. Ezzel eljutottunk a gondolataink megváltoztatásának következő lépéséhez. Merj nagyot álmodni! Vetítsd egy fantáziaképet a jövőbe 5 vagy 10 évre előre. Pénzt, vállalkozást, életstílust, fittséget, egészséget, remek emberi kapcsolatokat. Alkoss meg egy ilyen fantáziaképet. Aztán írd le: Az életem minden tekintetben tökéletes: ezek és ezek a dolgok lesznek benne. Írd le! Úgy, mintha mindez garantált lenne. Mibe fognál bele? Miből szállnál ki? Ahogy mindez egyre jobban kitisztul. Egyre jobban kikristályosítod az én ideálodat is. Nézz előre a jövőbe. Miféle nagyszerű dolgot mernél álmodni, ha minden idő, tehetség, végzettség, forrás, kapcsolat a tiéd, ami csak szükséges ahhoz, hogy elérd a célod. Mi az akár rövid, akár hosszú távú vágyad, amit nagyon szeretnél? Akkor kezd el átalakulni az életed, amikor már nagyon határozottan tudod, hogy mi az konkrétan, amit szeretnél.
            Egy átlagos felnőtt koncentráló képessége nincs egyetlen perc sem. A legtöbb felnőtt olyan, mint egy kutya a mezőn. Hajszolják a nyulakat, ezt a lehetőséget és azt az alkalmat, de minden kicsúszik a kezükből és 30 vagy 40 évesen kimerülten lihegnek és jószerével semmit sem tudnak felmutatni. Egy átlagos 40 éves amerikainak összesen 1000 dollár megtakarítása van és nyakig van az adósságban. Te ne ilyen legyél. Hozd meg a döntést, hogy jómódú leszel. Ezért legyél hajlandó áldozatokat hozni. Takaríts meg pénzt. Először is, amikor elkezdesz megtakarítani, a pénzed átitatod egyfajta pszichikus energiával, ami hozzád vonzza a még több pénzt. Neked annyi a dolgod, hogy az ezután megkapott extra pénzt is félre teszed. Ez tovább fokozza az izzást. Önmagában ez az egyetlen dolog azt eredményezi, hogy egyre több tőkét halmozol fel és elkezded intelligensebben elkölteni a pénzt. Nyisd meg az anyagi függetlenség számládat a banknál.
            Határozd el, hogy gazdag leszel! Mi történik ekkor? Habár a pénz nem boldogít, nélkülözhetetlen az élethez. Ha van pénzed, nagyobb az önbizalmad, az önbecsülésed, jobban tiszteled magad. Ha van pénzed a bankban és a zsebedben, az kihat a hozzáállásodra és az életedre. Egyfajta hatalomérzeted lesz csupán azáltal, hogy pénzt takarítasz meg. Csodálatos módon, minél több a pénzed, annál többet vonzol magadhoz. Úgy segítesz a legjobban a szegényeken, ha nem gyarapítod a számukat. Az idő nagy részében gondolkodj az anyagi függetlenségről. Legyen egy legfontosabb célod. Helyezd az anyagi függetlenséget kellően magasra. A sikeres emberek a céljaikra gondolnak a legtöbbet. Legyen rajta a radarod képernyőjén az anyagi függetlenség.
            Hogyan valósíthatod ezt meg? Először magadat fizesd ki! Minden egyes bevételedből takaríts meg. Takarítsd meg a bevételed 10-20 %-át, egész életeden keresztül. Azután használd az Univerzum leghatalmasabb erejét. A kamatos kamatot. Fokozatosan halmozódik és gyarapszik a pénzed, ha azt okosan forgatod vissza a gazdaságba befektetések formájában. A vagyonos emberek el is várják, hogy a nettó vagyonukat gyarapítsák évente legalább 8 %-kal. Vagy olyan területre vándorolnak képletesen, ahol csökkenteni tudják az adóterheiket. Az önerőből lett milliomosok nem csak kiveszik a pénzüket, hanem tovább gyarapítják azt. Az a pénz, amit adó megfizetése nélkül tudsz gyarapítani kétszer olyan gyorsan gyarapszik, mint ami után adót fizetsz.
            Bármit is csinálsz jelen pillanatban, tökéletes helyzetben vagy ahhoz, hogy jómódúvá válj. A megtakarítást ne a fájdalommal és a veszteséggel társítsad. Asszociálj pozitív érzésre belőle. Programozd újra az agyadat. Lelj örömöt a megtakarításban és fájdalmat a felesleges pénzköltésben. Vizualizáld. Képzeld el, ahogy gyarapszik a pénzed. A gazdagok élvezik a pénz megtakarítását és félre tételét. Amíg ez nem történik meg, egy időzített bomba vagy.
            Abban mérd az anyagi sikereidet, hogy hány hónapig tudsz élni a jelenlegi életszínvonaladon, munka nélkül. Milliomos az, aki ezt tíz évig képes megtenni legalább. Ez a tőke felélési idő! A célod az legyen, hogy elérj egy pontot, amikor a tőkefelélési időd olyan hosszú, amely tovább tart, mint hátra lévő életed feltételezett hossza.
            Meddig akarsz élni? Ha vesszük a jelenlegi éveid számát és a száz közötti különbséget, ennek az eredménynek előreláthatóan, statisztikailag a két- harmadát fogod még megélni. Bármikor is mész nyugdíjba, elég pénzt kell félretenned, hogy megélhess azokban az időkben. Ha te 90 éves korodig szeretnél élni és 60 évesen nyugdíjba menni, rendben van. De akkor 30 évig kell megélned a félretett pénzedből. Ha jól akarod érezni magad később, most azonnal el kell kezdened kialakítani azokat az egészséges szokásokat, amelyek segíthetnek. Mit kell abbahagynod vagy elkezdened most azonnal, hogy megérd a 90 évet? Ezáltal az életed is megváltozik. Amint elkezdesz sétálni, több vizet inni, óvatosabban bánsz a cukorral, a sóval, a zsírral, egészségesebb leszel. Minél hosszabb ideig élni a pénz miatti aggódás nélkül és egészségesnek lenni ezalatt az idő alatt, ez legyen a célod.
            Legyél egyre jobb abban, amit csinálsz. Ahogyan az idődet alakítod, úgy alakítod az életedet is. A döntéseiddel tudsz gazdálkodni, hogy az eltelt idővel egyre jobb legyél. Teremts értéket a saját területeden. Dolgozz magadon, hogy még jobban hozzátehess ehhez az értékhez. Minél közelebb vagy a cég jövedelemtermelő folyamataihoz és minél kedvezőbb hatással vagy rájuk, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy valaha is elbocsátanak. Annál fontosabb vagy a cégnek. Minél kevesebb hatásod van az árbevételre, annál inkább feláldozható vagy. Amikor iskolába jársz, csupán oktatást kapsz. Sokan azt gondolják, hogy a tanulmányoknak ezek után vége. Pedig a képességeidet fejlesztened kell. Az iskolapad önmagában nem jogosít fel semmire. Az csak alaptudás. Onnan kikerülve tanulsz csak igazán. Abban a pillanatban, ahogy munkába állsz, kérdezd meg magadtól, mit kell megtanulnod, hogy igazán jó legyél?
            Ha azt akarod, hogy jól megfizessenek, be kell fektetned abba, hogy igazán jó legyél abban, amit csinálsz. Minél többet használod az elmédet, annál okosabbá válsz. Annak ellenére, hogy egyik ember sem tízszer okosabb, mint a másik, mégis megesik, hogy tízszer annyit keres valaki a másiknál. Ha ötször vagy tízszer annyit akarsz keresni, mint más először is vedd észre, hogy nincs nagy különbség közted és aközött, aki sokkal többet keres nálad. Ő csupán tudja, hogy lehet valahova „gyorsabban odaérni”.
            Az, aki most tízszer annyit keres, mint te volt idő, amikor ennek az összegnek a tizedét kereste. Nem tett mást, mint bizonyos dolgokat bizonyos módon tett, hogy eljusson idáig. Hidd el, te is meg tudsz csinálni mindent, amit mások. Ha ő képes rá, akkor te is. „Én is meg tudok csinálni mindent, amit mások!”
            Hogyan? Kérdezz bátran! Kérdezz egy általad ismert sikeres embert és fogadd meg a tanácsát. Legyél hajlandó elvégezni a munkát. Ha odamész sikeres emberekhez és a tanácsukat kéred, elmondják neked, mit hogyan csinálnak. Az életed is megváltozhat attól, hogy valaki észreveszi, hogy érdemes rád időt szakítani.
            Döntsd el, hogy nagyon álmodsz, boldog leszel, a szakterületeden a legjobb leszel, pénzt takarítasz meg. Mindehhez: Teljes felelősséget kell vállalnod az életedért!
„Szeretem magamat és felelős vagyok!” – állítsd az energiáidat a fejlődés mellé. Kötelezd el magad a kiválóság mellett. Keresd meg a képességeket, amelyek segíthetnek és tanuld meg, miután meghatároztad. Dolgozz rajta nap, mint nap. A fontossági sorrend első helyére azonban mindig az embert tedd. Így működni fog.
            Érj el sikereket a kapcsolataidban is. Zseni vagy. Az elmét hihetetlen. Minden problémát képes vagy megoldani, amivel valaha is szembe találod magad. Elég tehetséged és adottságod van, hogy elérj bármit. Változtasd meg a gondolkodásodat. A legnagyobb riválisod, te magad vagy!
            Határozd el magad, írd le. Minden lépéssel hozd meg a döntést a következőhöz és kivételes ember leszel.
            Sok sikert!

A jegyzetet készítette: Kardmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése