2014. február 24., hétfő

Jegyzet - Brian Tracy - Money, money, money

Brian Tracy a király, blabla… tréner, előadó, ács, lakatos… Tudjátok, a szokásos.
Az egyik gazdag ember, akár te is lehetnél! Sokan kezdik a nulláról. A kérdés, hogy megragadunk-e itt vagy továbblépünk onnan. Ha világosan látod, mi a célod nézz körül és tudd meg, hogy a nálad sikeresebb emberek, hogyan érték el azt, amit te még nem.
            …Aztán jön a sztorizás, hogy menjen az idő: miközben megtudjuk Brian mekkora császár. A sztorik lényege az elején nagyjából: Olvass a témában, ami foglalkoztat; készíts jegyzetet. Hatékonyan éljed az életed. Nem az a lényeg, hogy honnan indultál hanem, hogy mihez kezdesz azzal az ajándékkal, amit az életednek hívsz. Minden üzleti képesség tanulható. Ha meg tudtál tanulni autót vezetni, azt is meg tudod tanulni, hogyan keress annyi pénzt, amennyit csak akarsz! Ha elsajátítasz egy képességet egyszer, azt később újra- és újra meg tudod tenni. Miután megtanultad, hogyan keress pénzt. Csak ismételd meg, újra! Amit pedig ismételsz, abban egyre jobb leszel.
            Hogy egy vállalkozással pénzt keress az akár két évet is igénybe vehet. Azt, hogy profitod is keletkezzék, az átlagosan négy év. Az pedig, hogy a vállalkozás rendkívül jól jövedelmezzen, hét évet vesz igénybe. Igen, ez idő: de ha már a tiéd a képesség: egy életre a tiéd lesz. Ha már megtanultad, nem számít, mi történik a külvilágban, te képes leszel pénzt keresni. Ha autót vezetsz, és egy oszlopnak ütközöl vele véletlenül, attól még ugyanúgy képes vagy autót vezetni.
            A pénzcsináláshoz pénzre van szükség. Nem muszáj, hogy az egész a te pénzed legyen, de egy részének a tiednek kell lennie. Az egyik motiváció, ami az embereket hajthatja a szerzésvágy és a veszteségtől való félelem. Minden ember utál pénzt veszíteni. Ezt fontos tudni. Az üzleti próbálkozások 99%-a elbukik, az ezekbe fektetett pénz 100%-a örökre elvész. Az egyetlen módja annak, hogy pénzt tudj termelni, ha lassan indulsz; eleinte mínuszba mész, aztán megtanulod csökkenteni a veszteséged, majd elkerülni azt.
            Már gyermekkorodban pozitív asszociáció köt ahhoz, amikor a pénzedet elköltöd. Ez a fajta beidegződés nagyon hasonlít ahhoz, amikor az állat kockacukrot kap azért, mert valamit jól csinál. Mire felnövünk, kialakul bennünk a pozitív élményhez társuló feltételes reflex: örömöt jelent számunkra a pénz elköltése. A pénzköltés elégedettséggel tölt el: Valahányszor eszünkbe jut, az elköltésre fókuszálunk. (Vacsora, ruhavásárlás stb.) A pénz megszerzését, az elköltésével kapcsoljuk össze, azzal a gondolattal, hogy feléljük, és jól érezzük magunkat belőle. A reklámok is természetesen erre az érzésre alapoznak. „Ha van pénzed, akárhogyan is szerezted: leterhelted a házad, kölcsönkérted vagy a hitelkártyádat használod az mindegy: Vásárolj!” – Ma emberek jutnak csődbe olyan pénz elköltése miatt, amellyel eredetileg nem is rendelkeznek, mert a pénz elköltését az örömmel társítják. Ez már majdnem olyan, mint a kábítószer függőség.
            A mi feladatunk, hogy a pénz elköltése örömet szerez érzésről, át kell állnunk arra, hogy a pénz megtakarítása okozzon örömöt. Mondogasd magadnak: Szeretek pénzt félretenni. Szeretem, ha van pénzem. Szeretem, hogy az enyém. Szeretek pénzt felhalmozni. A gazdagok a pénz megszerzéség és megtakarítását élvezik. A szegények a pénz elköltését élvezik.
            Mennyi ideig tudnál megélni a jelenlegi életszínvonaladon anélkül, hogy dolgoznál? Legyen ez az életed legfontosabb vezérlőelve. Nem az számít, mennyit keresel, hanem az, hogy mennyit takarítasz meg. Számítsd ki, mennyibe kerül a kényelmes életed a jelenlegi életszínvonaladon. Lakbér, élelmiszer ruha stb. Jelenlegi megtakarításaidból mennyi ideig tudnál megélni? Az átlag amerikai kéthavi fizetésre van attól, hogy hajléktalan legyen. Egy átlagos amerikai család a jövedelme 110%-ából él. Ne aggódj, nem számít, hogy most hol állsz. Csak az számít, hogy hová tartasz. A nagy anyagi függetlenséghez kezdjed kicsiben.
            Tudd, hogy mi az irány. Ha megvan az irány, akkor tudod, hogy hol kell tartanod egy; kettő vagy akár öt vagy tíz év múlva. Hogyan? Hogy jutsz el onnan, ahol most vagy, oda ahova el akarsz jutni. Mindenki annyit keres, amennyit magában eldöntött, hogy keresni fog. Ezt nehéz elfogadni. A saját választásaid és döntéseid miatt vagy ott, ahol vagy. Ha elégedetlen vagy, akkor új döntéseket kell hoznod. Ha nem kapsz eleget ott, ahol vagy akkor menj máshová. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal mondj fel. Tanulj és csinálj új dolgokat. A környezet, ahol élsz, és dolgozol, nem számít. Ha azt teszed, amit más sikeres emberek tesznek, ugyanazok lesznek az eredményeid. Ha nem teszed, akkor senki sem segíthet rajtad.
            Mindenki, aki ma csúcson van a szakmában, ahol te is dolgozol: valamikor még nem is volt a szakmában. Mindenki elkezdte valahol. Amit más emberek meg tudnak csinálni, az neked is menni fog. Változtass azon a módon, ahogy a pénzről gondolkodsz. A jövedelmed 10-20 %-át meg kell takarítanod, ha sikeres akarsz lenni. Alakíts ki magadban új szokásokat. Olyanokat, amelyek segítenek az életedben. Másik hatékony módja a vagyonosodásnak, ha megtakarítod a fizetésemelésed felét. Ha ezt megteszed, milliomos leszel. Ha ezzel egy időben a jövedelmed 80%-ából élsz meg a vagyoni helyzeted hihetetlen mértékben javulni fog. Ha képes vagy megtakarítani olyan emberré válsz, aki vagyont tud építeni. Amikor eljön az idő, hogy látod: gyarapszik a bankszámlád. Örülj neki. Akinek van pénze a bankban, az magabiztosabb. Oldottabban viselkedik másoknál. Ennek pedig óriási hatása lesz az életedre. A siker, sikert szül.
            Hozzáadott érték! – A vagyongyarapítás kulcsa. Mindenki jutalékért dolgozik, mindenki egész nap: elad, rábeszél, közöl és tárgyal. A kérdés csak az, mennyire vagy jó benne. Mostantól tekint a téged körülvevő világra a Hozzáadott Érték szempontjából. Egy átlagos felnőtt az élete során több mint háromszor esik vissza a nullára. A hanganyagban sok példa van. Mindenki személyes szolgáltatások értékesítésével kezdi. Az erőfeszítéseid ellenértékéről van szó. Gondolkodj el róla, hogyan tudsz értékesebb lenni. Hogyan lehetek értékesebb. Hogyan adhatok több értéket az ügyfeleimnek; a főnökömnek; a beosztottaimnak? Találd meg, hogyan tudsz többet befektetni annál, mint amennyit kiveszel. Keresd a módját, hogyan tehetsz többet, mint ami elvárható.
            Jegyezz fel mindent, amit munka közben csinálsz és tedd fel magadnak a kérdést: ha egész nap ebből a listából csak egyetlen dolgot tehetnél, mi lenne az, ami a legtöbb hozzáadott értékkel bírna a munkád szempontjából? Bármi legyen is az, karikázd be. Aztán keress egy második és harmadik helyezettet. Aztán próbálj erre a három dologra összpontosítani. Ezekben legyél egyre jobb. Végezz belőlük egyre többet és egyre gyakrabban.
            Készíts listát mindenről, amit csinálsz. Az önerőből meggazdagodott emberek 80%-ának saját vállalkozása van. A vállalkozások 90%-a megbukik az első kettő-négy évben. Az olyan cégek 90%-a, ahol a tulajdonos mindenféle üzleti tapasztalat nélkül fog bele a vállalkozásba. Azoknak a vállalkozások a 90%-a, amelyeket kimagaslóan tehetséges, magas hozzáadott értéket előállító egykori alkalmazottak indítanak, már az első kettő-négy évben sikeressé válik. Aki jó alkalmazott volt, megtanulta, hogyan adhat magas hozzáadott értéket a munkájához.  Előbb utóbb célszerű lesz saját vállalkozásba kezdeni, mert az anyagi függetlenséghez valószínűleg ez fog hozzávezetni. Készítsd el a névjegykártyád és legyen rajta: Ügyvezető. Ha megépíted, jönni fognak. Ha megalapítod a vállalkozásodat, akkor bevonzod a megfelelő lehetőségeket is. Ha megteszed, észreveszel olyan lehetőségeket, amelyeket egyébként nem tettél volna. Ráadásul levonhatod az adóalapból a költségeid egy részét. Ilyenformán évente temérdek pénzt takarítasz meg.
            A vállalkozások a következőképpen működnek: Előállítasz, megszerzel vagy kínálsz valamilyen terméket vagy szolgáltatást az ügyfeleknek, majd azt a teljes előállítási költséget meghaladó áron adod el, ezáltal profitot termelsz. A profitot visszaforgatod a vállalkozásodba és ezt újra, meg újra meg kell tenned. Ha minden alkalommal ésszerű nyereségre teszel szert és ezt minden évben elég sokszor meg tudod ismételni, akkor rendkívül nyereséges vállalkozásod lesz. A vállalkozásodban fontos mutató a forgási sebesség. Amire szükséged van a vállalkozás alapításához, az a bátorság és a megfelelő készségek megléte.
            Ha megteszed azt, amitől félsz, a félelem meg fog szűnni. Ugyanez a helyzet a készségekkel. Csak csináld, amiben fejlődnöd kell és megszerzed általa a készséget is. Mondd azt magadnak: „Ezt kellene tennem és ezt tenném, ha meglenne hozzá a bátorságom!” – tegyél úgy, és úgy is lesz.
            Kik az ügyfeleid? Ki az ideális vevő? Ki a tökéletes vevő a számodra? Ki az, aki meg fogja venni és ki fogja fizetni a terméket vagy szolgáltatást.
            Miért vásárol valaki, valamit? Miért vennék meg pont tőled? Miért nem valaki mástól?
            Milyen konkrét előnyt vár az ügyfél a termékedtől vagy szolgáltatásoktól. Nem általános előnyöket, hanem konkrét eredményeket, javulást akar az ügyfél.
            Mennyiben javítja a terméked vagy szolgáltatásod az ügyfél életét? Hogyan fogja a lehető legnagyobb javulást előidézni és konkrétan milyen területen?
            Miért nem vásárolnak meg valamit az emberek? Milyen kifogásokat fognak felsorolni, ha nem vásárolnak tőled? Miért hezitálnak? Miért haboznak?
            Kik vagy mik a versenytársaid? Miért a konkurenciától vásárolna? Milyen előnyt remél mástól, amit tőled nem kap? Hogyan tudnád ezeket semlegesíteni? Hogyan tudnád ezeket az előnyöket kompenzálni?
            Mi a terméked vagy szolgáltatásod egyedi jellemzője? Mit kínálsz, ami egyedi, különleges, csak rád jellemző? És, ami vonzóbbá tesz téged bármely másnál?
            A vezetők 90%-a nem tudja ezekre a választ. Mit teszel, amivel többet fognak fizetni neked? Mi a te hozzáadott értéked? Mi jelent számodra előnyt a piaci versenyben? Milyen területen nyújtasz kiemelkedőt? Mi különböztet meg téged? Ezektől függ a vállalkozásod jövője. Erőfeszítéseid 80%-át fordítsd eladásra. Új ügyfelek felkeresésére. Vállalkozás indulása után. Egyértelműen a nagyobb volumenű értékesítés hoz közelebb a sikerhez. Minél többet érintkezel potenciális ügyfelekkel vagy vevőkkel, annál hatékonyabb lehetsz. Kezdjed kicsiben. Állíts fel egy megbízható könyvelési rendszert. Legyen mindig pontos képed arról, hogy mik a bevételed és kiadásaid. Mindig nettó profitban gondolkozz, ne árbevételben. Koncentrálj a cash-flow-ra. Ha sok pénzt akarsz keresni, ezt tartsd szem előtt. Minden egyes nap tudnod kell, mennyi pénzed van. Ne veszíts pénzt. Valahányszor kísértésbe esel, térj vissza az első szabályhoz. Reklámon, promóción vagy bármin. Mindent alaposan gondolj át. Hogyan működik a tőzsde: a fellendülés időszakát kivéve a tőzsdei szakértők 80%-a nem tudja emelkedésre bírni a tőzsdei indexeket. Minden tőzsdei befektetés spekulatív. Egy átlagos milliomos napi 6 percet tölt pénzügyi befektetései ellenőrzésével. Pénzét őrzi értékes, jó minőségi részvényekben és a vállalkozásaival van elfoglalva. Tőzsdén Index alapba fektess be. Standard and Poors (S&P) Index alap az egyik javaslat. Ezek a legbiztonságosabbak és legkiszámíthatóbbak az összes közül. A kereskedés nem hoz értéket. Az ingatlan Amerikában fontos forrása a vagyonosodásnak. Ám, ehhez pénz kell. Ahhoz is, hogy bent tudj maradni. Keress olyan eladókat, akik nagyon gyorsan meg akarnak szabadulni a házuktól, mert sürgős neki. Aki elfogadja, hogy átvállalod a ház terheit és későbbi fizetést is elfogad, amelyet majd kiokoskodsz valahogyan. Ilyen ember, aki éppen csődbe ment, aki éppen messze költözik, stb. Vedd figyelembe a 100-10-1-es szabályt. 100 Ház, Tíz megfelelő tulajdonos: Egyetlen megvásárolandó ház. Papírmunka, renoválás, hirdetés: egyszóval ebbe pénzzel kell belevágni még akkor is, ha nagyon ügyes vagy. Akkor érdemes ebbe kezdeni, ha megvan benned a képesség a megtakarításra. 5-10 év alatt a házak kitermelik az értéküket. Az idő így is úgy is eltelik.
            Mindenképpen kerüld: Ne keresd a könnyű pénzt. Ezeknek csak a vesztesek dőlnek be. Ne várj jutalmat munka nélkül. Ne várd, hogy más tegye meg helyetted a fontos lépéseket. Ne bízz a szerencsében és ne várj csodát. Ne hidd, hogy az első próbálkozásod sikerrel jár.

            Mindenképpen tedd: Tanuld meg és értsd meg a befektetések és megtakarítások minden vonatkozását. Mindig szánj rá időt, hogy a dolgok mélyére áss. Csak olyanba fektess, amit értesz. Keresd a módját a Hozzáadott Érték teremtésének. Lassan gazdagodj: dolláronként, öt dolláronként. Légy takarékos. Bánj gondosan, körültekintően a pénzeddel. Mindig vigyázz a pénzedre. Minden hónapban takarítsd meg a jövedelmed 10-20%-át és körültekintően fektesd be.

A jegyzetet készítette: Kardmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése