2014. február 27., csütörtök

Jegyzet - Brian Tracy - Hozd ki magadból a maximumot!

Brian Tracy – Hozd ki magadból a maximumot


            Mindannyian hatalmas lehetőségekkel születünk, ám ezeknek csak nagyon kis százalékát használjuk ki életünk során. Döbbenj rá te is, bármit is teszel az csupán apró szelete mindannak, ami lehetőségként a rendelkezésedre áll. Az életed legjobb időszaka még előtted áll. A jövőd legszebb pillanatai…
            Mostantól kezdve minden, amit eddig tettél csak gyakorlás volt.
            Azok, akik nagyszerű tetteket visznek véghez, nem hirtelen változnak át egy egészen új emberré, (Végtére is nem ők a HULK) csupán megtanulják, hogyan aknázzák ki a lehetőségeiket.
            Kezdjük azzal, hogy elképzeled, amint a következő egy-két évben megkétszerezed a bevételeidet. A kérdés csak az, mekkora legyen ez az összeg? Mit tehetnél, hogy ezt elérd? Mérlegeld a lehetőségeket és támadjanak új ötleteid.  Írd le az áhított összeget és minden nap koncentrálj erre a számra.
            Másodjára képzeld el, hogy a mostani bevételed tízszeresét keresed. Megesik, hogy eleinte az elméd, lázad kicsit, de aztán elkezd töprengeni ezen a dolgon. Lehetségesek ezek a számok? Persze. Ezrek keresnek ennyit, vagy akár még többen.
            Milyen az önbecsülésed? Merthogy a személyiséged magja az önbecsülésed. Mennyire vagy jóban önmagaddal? Minél inkább elégedett vagy magaddal, annál jobban tudsz teljesíteni. (Az ágyban is) Minél jobban teljesítesz valamiben, annál jobban fogod kedvelni magadat. A teljesítőképesség másik oldala az eredményesség: vagyis a tetteid hatékonysága.
            Azzá válsz, amire a legtöbbször gondolsz! A csúcson lévő emberek másként gondolkodnak, mint az átlagemberek. Erről később még lesz szó. Te pozitív gondolatokat táplálsz magaddal kapcsolatban? Állj neki! Sose mondj magadról olyasmit, amit nem szeretnél, hogy igazzá váljon, mert bármit is állítasz magadról, azzá fogsz válni. Azzá válsz, aminek gondolod magad: Belső párbeszédeid meghatározzák az érzéseidet. Legyen önuralmad és tartsd szem előtt, amit el akarsz érni.
            Szereted magad? Szeresd magad. Mondd ki, hogy „szeretem magam”! Anélkül úgyse tudod kimondani, hogy ne érezd magad jobban tőle. Minél jobban kedveled magad, annál inkább kedvelsz majd másokat is és annál inkább kedvelni fognak téged is.
            Az elméd egyszerre csak egy dolgot tud raktározni, akár pozitív, akár negatív. Törekedj, az előbbire. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz! A kudarc szokványos jelenség, ám a kudarctól való félelem visszatart minket attól, hogy újra próbálkozzunk és sikeresek legyünk. Minél jobban félsz valamitől, annál érzékenyebb leszel, és kevésbé tudsz majd önállóan döntést hozni. Ezt pedig el kell kerülni.
            Az önmegvalósító embereket érdekli ugyan mások véleménye, de annyira sosem törődnek vele, hogy az bármiben is megakadályozza őket. Csak annyit mondanak: „Köszönöm a véleményedet, de én másként látom a dolgot.” – és megteszik, amit elterveztek.
            Írd felül a negatív gondolataidat pozitívval.  Bíztasd magad. A sikeres emberi kapcsolatok titka, hogy érezteted másokkal, hogy mennyire fontosak, különlegesek. Higgy az emberekben, ám magadban még jobban.  Legyél optimista. Ez a tulajdonság közös jellemzője a különböző pályákon dolgozó legsikeresebb embereknek. Az optimizmus nem más, mint mentális fittség.  Mivel azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz, sokat segíthetnek az optimista gondolatok.
            Az időd nagy részében azon gondolkodj, és arról beszélj, amit el szeretnél érni. A céljaidról. A céljaid legyenek leírva és határozottak, világosak.  Keresd minden helyzetben a jót. Ha valami kellemetlen történik veled, keresd meg benne a jót. Ha ezt megpróbálod, akkor találsz is benne. Mindig lesz valami, amit a hasznodra fordíthatsz. Kutasd fel az értékes tanulságot minden tapasztalatodban.
            Minden helyzetben találhatsz tanulságot. Ezáltal még jobbá válhatsz. Áraszd el az elmédet pozitív élményekkel. Olvass pozitív olvasni valókat, hallgass pozitív hanganyagokat, látogass pozitív szemináriumokat és barátkozz pozitív emberekkel.
            Az életedért te vagy a felelős!  Ne add át a felelősséget soha senkinek. Felnőtt emberként magad irányítod a sorsodat. Amikor másokat hibáztatsz a saját gondjaidért, gyermekként viselkedsz. Akárhányszor panaszkodsz, áldozatként tekintesz magadra. Amikor azt mondod: Én vagyok a felelős, már be is fejezted a panaszkodást. A felelősségvállalás erőssé tesz. Így képes leszel irányítani a dolgokat. A felelősségvállalás közvetlen kapcsolatban áll a pozitív érzelmekkel: ha azt érzed, hogy te irányítod az életedet, ha érzed, hogy dolgozol a céljaidon és a legfontosabb prioritásaidon, ha érzed, hogy folyamatosan fejlődsz: csodálatosan fogod érezni magad.
            Szeretem magam! Én vagyok a felelős! Bármire képes vagyok, amit a fejembe veszek!

            A félelmedet úgy győzheted le a legkönnyebben, ha megteszed, amitől félsz. Ha egy reggel úgy ébredsz, hogy nem érzed különösebben jól magad, csak kezdj el mosolyogni. Hála az agyadnak, jobban fogod érezni magad.
            Legyen jövőképed! Tartsd azt a szemed előtt. Ne rágódj a múlton, amin már nem változtathatsz. A jövőképed legyen izgalmas, eszményi és képzeld gyakran magad elé. Ezt úgy hívják, hogy idealizáció. Bontsd négy fő területre az életed:
            Szakmai élet: Állás, munka, jövedelem, beosztás. Hogyan nézne ki mindez?
            Családi élet: A mostanihoz képest, mi változna?
            Egészség: Milyen lépéseket tehetsz?
            Anyagi helyzet: Mennyi tartalékod van a bankban? Mennyi a passzív jövedelmed?

           

            Képzeld el és lásd magad előtt, ahogy minden területen eszményi életet élsz!  Attól, hogy ezt megteszed, megnő az önbecsülésed és az agyad Endorfint fog termelni. Amitől boldogabb és pozitívabb leszel, ami akár a változásra késztethet.
            Egy másik módszer, hogy magabiztosabb és motiváltabb legyél az, hogy céltudatossá válsz. Céltudatosnak lenni annyit jelent, hogy az ideális jövőről alkotott képed: kézzelfoghatóvá teszed, például papírra veted. Írd le a céljaidat és dolgozz rajtuk minden nap, mintha csak fogat mosnál vagy levegőt vennél. A leírd cél egy rögzített megerősítés. Írásos parancs a tudatalattid felé. Írj jelen idejű állítások formájában, mintha már elérted volna őket. Ennyit keresek. Írd és mondd úgy, mintha már valóság lenne, hogy az elméd dolgozzon azon, hogy mindez valóban valósággá váljon. A céljaidat mindig pozitívan fogalmazd meg.
            Minden célodat egyes szám első személyben fogalmazd meg: „ÉN”! Én valósítom meg, én érem el, én adom el. Pillanatnyilag, pozitívan, perszonálisan.  A feladat rendkívül egyszerű: vegyél egy jegyzetfüzetet és minden reggel írd bele a tíz legfontosabb célodat. Minden nap lapozz és egy új lapra írd le a tíz legfontosabb célodat. Anélkül tedd ezt, hogy megnéznéd azt, amit előző nap leírtál. „Ennyit keresek, ezt és ezt irányítom, ezt és ezt az üzletet kötöm meg és így tovább…” Legyen ez az első dolgod, minden nap!
            Ha teheted kapcsold össze a leírt szavakat a saját belső képekkel és azokkal az érzésekkel, amiket a megvalósult cél vált ki benned. Azzal, hogy megéled magadban ezeket az érzéseket, olyan energiát gerjesztesz, ami bevonzza céljaidat az életedbe.
            Az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod, hogy kiváló legyél a saját szakterületeden. Ez legyen a hegy csúcsa, amelyen lépésről lépésre haladsz felfelé. Minden egyes lépés, ami a tökéletességhez vezet: boldoggá tesz majd. Nem csak a cél elérése, hanem a hozzá vezető út is elégedetté fog tenni.
            Életünk során az önbizalmunkat, nagyrészt az énképünk határozza meg: az, ahogyan magunkat látjuk. Ez gyakran nagyban függ attól, hogy mások milyennek látnak minket.  (Facebook, csak gondolj bele!)Ha jó vagy abban, amit csinálsz, az tiszteletet vált ki másokból és ezáltal saját magadat is jobban fogod tisztelni. Így az önbecsülésedet mások is táplálni fogják.
            Nézz magadba: mi a leggyengébb pontod. Ez a képességed határozza meg a jövedelmed. Melyik az az egyetlen készség, amelyik a leginkább segíteni , megduplázni a jövedelmedet, ha nagyon jó lennél benne?  Az olyan készségek bosszantanak, mert még nem vagy jó vagy még nem vagy elég jó benne. Minden képesség tanulható. Eleinte fura, idegen, ideges érzés fog el, de amint megszokod, megtanulod, magabiztosabb leszel benne és az érzés elmúlik. Bármi is ez a készség, írd le magadnak jelen idejű pozitív tulajdonságként, magadra vonatkozóan, egyes szám első személyben. Adj magadnak határidőt, hogy elérd az adott készségben az egyik legmagasabb szintet. Aztán nem kell mást csinálnod, mint kidolgozni egy tervet, mi mindent kell csinálnod az adott készség fejlesztése érdekében: Mit kell olvasnod, mit kell meghallgatnod, kitől kell tanácsot kérned és legfőképpen, mit kell megtenned nap, mint nap?
            Egy év múlva rá fogsz döbbenni, mennyire uralod a helyzetet. És akkor: tedd fel még egyszer ugyanezt a kérdést. Mi az, amiben fejlődnöm kell? Ahogy az egyik területen fejlődsz, látni fogod, hogy az összes többiben is haladsz előre. Olyan ez, mint egy elképesztő természetes energiaforrás.
            Az önbecsülés másik oldala a személyes hatékonyság. Minél hatékonyabb vagy, annál pozitívabban viszonyulsz majd saját magadhoz és ezáltal teljesíteni is egyre jobban fogsz.
            A nyertesek jól öltözöttek, motiváltak, nagy önbizalmuk van.
            A magasan motivált emberek sajátságosan viszonyulnak a nehézségekhez: idejük nagy részében a lehetséges megoldásokon jár az eszük ahelyett, hogy a problémán rágódnának, és a felelőst keresnék. Nézzük meg, mit történt? Rendben, akkor most mit tegyünk? Ne amiatt dühöngj, amin úgysem lehet változtatni. Fókuszálj a jövőre, fókuszálj a célra!
            Vállald a felelősséget a reakciódért, mert azt te választod meg. Aztán fókuszálj a megoldásra. Keresd a pozitív lépéseket, amelyeket módodban áll megtenni. Ez a negatív érzelmek legjobb ellenszere. Foglald el magad és megfeledkezel az aggodalmadról, vagy a dühödről. Ahogy a tűz elenyészik, cselekvéssel úgy helyettesítheted az aggodalmad.
            Közvetlen kapcsolat van a pozitív építő célú cselekvések, azaz az aktivitás és az önbizalom között. Minden sikeres embert magas aktivitás jellemez. Sürgessen téged is valami cselekvési ösztön.

Az önbecsülés és a motiváció hét kulcsa:
            Pozitív énkép: Új belső mentális program az elmédben: Szeretem magam! Vállalom a felelősséget! Meg tudom csinálni! Szeretem a munkám!
            Pozitív vizualizáció: Belső mentális kép vetítése magadról, magadnak. Ez a kép meghatározza a teljesítményedet, mert azzá fogsz válni a valóságban. Lásd magad tisztán a lelki szemeiddel. Minél határozottabb az elképzelésed, annál hamarabb valósággá válik.
            Pozitív mentális táplálék: Minden nap olvass/hallgass pozitív töltetű könyveket, hanganyagokat. A nap első órája képes meghatározni a teljes napod hangulatát. Ilyenkor ne a televíziót nézd, hanem szánj időt arra akár, hogy a munkáddal kapcsolatos friss szakirodalmaknak utánanézz. Töltsd fel az elmédet, ahogyan a bendődet feltöltöd. Tanulj meg mindent, ami hozzáférhető.
            Pozitív emberek társasága: Vedd körül magad olyan emberekkel, akik pozitívak, akik nyertesek, akik tartanak valamerre. Kerüld a negatív hozzáállású embereket, mert lehúznak téged. Barátkozz vidám, boldog és sikeres embereket. Magad is hasonlóvá válsz azokhoz, akikkel körülveszed magad.
            Egészséges szokások kialakítása: Képzeld el, hogy hosszú évekig spórolsz. Annyi ideig és annyit, hogy megengedhess magadnak egy nagyon értékes versenylovat. Kifizetsz érte akár egymillió dollárt is. Azt az állatot mivel etetnéd? Hamburgerrel, chipssel? Kólával? Dehogy! Nagyon odafigyelnél rá, hogy mit adsz neki. Ugyanez a helyzet a saját testeddel. Te értékesebb vagy, mint bármi más. Sportolj rendszeresen. Hetente 2-300 percet, ha teheted. A sport jobb, mint a Red Bull, a koffein, mert természetes módon tölt fel energiával. Pihenj eleget. Napi 7-8 órát.
            Pozitív hozzáállás kialakítása: Keresd minden helyzet jó oldalát. Jó dolgokra számíts a jövőben.
            Pozitív cselekvés: Bármit teszel, csináld úgy, mint aki máris sikeres benne. Úgy járj, úgy beszélj az emberekkel, mintha most tudtad volna meg, hogy nyertél a lottón. Éljen benned ez a kép. Ha jól érzed magad a bőrödben, könnyebben leszel sikeres.
            21 napon keresztül foglalkozz azzal, hova szeretnél eljutni: milyenné szeretnél válni!  Ha valamin sokat gondolkodsz, az életed részévé válik. Ne gondolj olyanra, amit nem akarsz. Ne kritizálj másokat, ne panaszkodj, és semmiért ne hibáztass másokat. Ez visszafog, fáraszt és lehangol. Ehelyett gondolj arra, hogyan tudsz egész nap jól teljesíteni. Tartsd be a 21 napos programot! Váljon szokásoddá, automatikussá a pozitív gondolkodás és viselkedés.
            Napról napra egy kicsit legyél jobb valamiben. Javulj folyamatosan.  Ha minden nap így haladsz előre év végére megdöbbentő mértékű javulást tapasztalhatsz a korábbi állapothoz képest. Természetes, hogy képes vagy rá! Vonzzon a javulás lehetősége. Tedd meg az utat centiről- centire.
            2 órával az első „dolgod” előtt kelj fel. Akár megbeszélés, akár munkahely, akár iskola, kelj fel két órával előtte. Az elsőben, foglalkozz saját magaddal, ezt hívjuk: arany órának. Reggelente töltsd meg a gondolataidat mentális proteinnel.
           
A céljaidat is ismételd el minden nap. Programozd át a tudatalattidat. Minden este tervezz meg előre egy lépést a következő napra. Tedd a teendőidet prioritási sorrendbe. Minden nap! Ne nagyon foglalkozz olyasmivel, ami nincs rajta a saját listádon.
            KEZDJ BELE AZONNAL!
           
Nézd meg mit csináltál jól egy szituációban és mi az, amit másként csinálnál, ha újraélhetnéd. Mindez segíteni fog neked. Rengeteget tanulhatsz saját magad elemzéséből.
            Előre be tudod programozni a gondolataidat a sikerre azzal, hogy előre felkészülsz rá, hogyan fogsz reagálni, ha bármilyen akadály felmerül az utadon. Bármi is történjen, nem adod fel! Fejleszd ki magadban ezt az attitűdöt.
           
            Sok sikert.
            A jegyzetet készítette: Kardmen





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése