2014. március 2., vasárnap

Jegyzet - Brian Tracy - Duplázd meg a hatékonyságodat...

Brian Tracy – Duplázd meg a hatékonyságodat és megduplázod a szabadidődet


                Ez egy 2in1 előadás. Nem csak a jövedelmed duplázhatod meg ezáltal, hanem a szabadidődet is. Ez a hanganyag olyan dolgokkal van tele, amelyeket minden szakma legjobban teljesítő és legjobban fizetett szakemberei alkalmaznak. És végre kifejezetten kérik, hogy ne felejts el jegyzetelni! Különösen azt írd le, amit azonnal hasznosíthatónak vélsz.
            Alapvetően az Ok- Okozat törvénye határozza meg mindazt, ami velünk történik. A siker nem véletlen: ahogyan a kudarc sem az. A gondolatok az okok, a körülmények az okozatok! A gondolataid: teremtenek. A legsikeresebb emberek egyszerűen jobban gondolkodnak másoknál. Mindez egyszerűen azt jelenti, hogy azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz. Mire gondolsz a legtöbbet? Hogyan gondolkodsz felőle? Neked megvannak az eszközeid, mindened, amire szükséged van. Csak annyit kell tenned, hogy beüzemeled őket.
            Célorientált vagy? A célorientált emberek idejük nagy részében a céljaikon gondolkodnak. Ha valamin sokat gondolkodsz, az növekedésnek indul az életedben.
            Eredményorientált vagy? A társadalom nagy része, idő orientált. Kitöltik ugyan az időt mindenféle tevékenységgel, de nem eredményorientáltak. Nem eredményekben gondolkodnak. Aki ilyen ember, azt inkább az foglalkoztatja, hogy elérje a célt, amit kitűzött maga elé. A legfontosabb eredmények eléréséért dolgozol? Ha valamiért megteszed a kellő erőfeszítéseket, végül meglesz a jutalmad. Az emberek kevesebb, mint tíz százaléka ilyen. Amint felkelsz, járjon az eszed ezen.
            Cselekvésorientált vagy? Az foglalkoztasson, hogy mit tudsz megtenni: Most. Mi az, amit azonnal meg tudsz lépni? A sikeres emberek, aktívabbak. Elfoglaltabbak, tevékenyebbek, több dologban próbálják ki magukat. A sikeresek mindig mozgásban vannak.
            Összefoglalva: Koncentrálj arra, amit el akarsz érni, arra, hogyan juss el a célodhoz, majd állj neki. Ha ehhez tartod magad, megállíthatatlan leszel.

Kristálytiszta elme: A sikereid 90%-a abból adódik, hogy kristálytisztán látod, hogy ki vagy és, hogy mit akarsz! Akiknek vannak céljaik, azok annyira el vannak foglalva, hogy nem marad idejük a boldogtalanságra. (Nem unatkoznak, nem tesznek baromságokat közzé Facebookon és nincsen égbekiáltó szeretethiányuk, nem osztják meg, hogy ha éppen szarni mennek stb.) Ehhez elsőként: Meg kell határoznod a számodra valóban fontos értékeket. Az értékesnek vélt dolgok képviselik nálad a hajtóerőt, amiből a motivációdat merítheted. Tehát: Mi az, amit te személy szerint nagyon- nagyon akarsz? Ez legyen összhangban az értékrendeddel. Ebből adódik a jövőképed; a víziód. A jó vezetők fontos jellemzője, hogy van nekik ilyen. Aki nem vezető, az más vízióját valósítja meg a munkájával. Ha ez megvan, kérdezd meg magadtól:
Mi a küldetésem?
Ez szintén nagyon fontos. Legyen mérhető, legyen mércéje. Mik a szándékaid? Miért akarod, amit akarsz? Miért teszed, amit teszel? Miért kelsz fel reggelente? Elárulom, akinek van miért élnie, minden hogyant ki tud bírni. Ha ezek világosak, akkor nekiláthatsz kitűzni a céljaidat.
            A célok első csoportja a karrieredre vonatkozik, a másik a családra, a harmadik a pénzre vonatkozik. A negyedik csoport az egészségedre és az erőnlétedre vonatkozik. Hány évig szeretnél élni? A jelenlegi étrended, szokásaid összhangban vannak azzal az elképzeléssel, ameddig élni szeretnél? Ugye, hogy ugye.
            Hogyan fogod mérni a sikereidet? Ha valami nem mérhető, nem tudod irányítani. A fantáziálások nem célok. Minden célhoz rendelj hozzá valami mérhetőt. A karrieredben a mérce legyen például az, hogy mennyit keresel óránként. Ezt akár heti rendszerességgel megteheted. A kapcsolataidat mérheted úgy, hogy mennyi időt töltesz közvetlenül a számodra fontos emberekkel. Mennyit töltötök együtt? Hányszor mentek együtt valahova? Határozd meg pontosan, mikor hova mentek, mennyibe kerül, mit kell elintézni hozzá. Minél pontosabban határozod meg a lényeges körülményeket, annál valószínűbb, hogy minden úgy alakul, ahogy eltervezted.
            Ha dupla annyi szabadidőre vágysz, akkor döntsd el, hogy megduplázod a szabadidődet. Aztán döntsd el, hogy hogyan és mikor szeretnéd a több szabadidőt, majd egyszerűen kezdj hozzá. Minél több szabadidőd van, annál több mindent tudsz megtenni, amikor dolgozol.
            A pénzügyi célokat könnyen lehet mérni. Mennyi ideig tudnál megélni abból a jelenlegi életszínvonaladon, amid van? Ez megmutatja a pénzügyi helyzetedet. Számold ki mennyi pénzre van szükséged ahhoz, hogy kényelmesen élj. Számold ki, hogy 25 évre mennyi kéne.
            Egészségre és erőnlétre a mérce az edzésidő, a teljesítmény, a testzsír százalék.

            A célok kitűzésének lépései:
1.      Döntsd el, mit akarsz! És, hogy mit nem!
2.      Ha eldöntötted, hogy mit akarsz, írd le nagyon részletesen!
3.      Tűzz ki határidőt a célod megvalósítására. Az elméd kedveli őket. Éves cél, féléves cél, napi cél stb.
4.      Készíts egy listát minden olyan teendőről, ami segíthet a céljaid elérésében.
5.      A listád alapján készíts tervet: Prioritások és sorrendiség szempontjából. Ezt kurvára vegyed komolyan!
6.      Kezdd el!
7.      Minden nap dolgozz a célodon! Az év 365 napján! Ne hagyj ki egy napot sem, hogy a lendületed mozgásban maradjon. Legyél következetes és a kitartásod legyen megingathatatlan.

            Szerezz be egy füzetet és az első lapra írd fel, hogy CÉLOK: ezután írj fel tíz olyan célt, amit az elkövetkezendő egy év leforgása alatt szeretnél megvalósítani. Fogalmazz jelen időben, mintha már eltelt volna az év és ezek megvalósultak volna. Minimum tíz cél, aztán tedd őket sorba az alapján, hogy melyiknek lenne a legpozitívabb hatása az életedre. Minél többet dolgozol a legfontosabb célon, annál nagyobb előrelépést fogsz elérni a felírt többi cél vonatkozásában is. Ahogy telik az idő, egyre világosabb lesz számodra is, hogy mit csinálsz. Elsőre ez egyszerűnek tűnik, de a helyzet az, hogy hatalmas ereje van.
            Mennyire akarod a céljaidat megvalósítani? Képes vagy leírni őket nap, mint nap újra és újra? Igen? Tedd meg. Minden nap írd meg a tízes listádat.

            Kompetencia: Nagyon fontos. El kell döntened, hogy jobbá válsz abban, amit fontosnak tartasz. Csináld, amit szeretsz és szeresd, amit csinálsz! Fedezd fel, mely tevékenységet szereted a legjobban, utána végezd teljes szívedből. Ezt még ma! Határozd el, hogy a szakterületed legfelső tíz százalékba fogsz tartozni. Ez automatikusan azt jelenti, hogy a szakterületed jól fizetett szakembere leszel. Miben vagy kiváló? Milyen természetes képességeid vannak? Mi az, amit a legjobban élvezel?
            Mik a munkakörödnek a kulcsfontosságú eredményterületei? Be kell fejezned az egyiket, hogy belekezdhess a következőbe. Például az értékesítésben, de egyébként a csajozásra is majdnem tökéletesen ráhúzható:
1.      Potenciális új ügyfelek felkutatása
2.      Kapcsolatépítés az ügyfelekkel – kedveljenek és bízzanak benned
3.      Annak megállapítása, hogy egy bizonyos személy pontosan mit akar
4.      Annak bemutatása, hogy a terméked tökéletes válasz az ügyfél szükségleteire és vágyaira
5.      Válaszolás a kérdésekre és a kifogások kezelése
6.      Az üzlet megkötése
7.      Elérni, hogy az ügyfél másoknak is ajánljon téged

            Tedd fel magadnak a kérdést. Melyek ezek a területek nálad? Mik a teljesítményre vonatkozó normák? Mi jelent kiváló teljesítményt? Naponta tíz új ügyfél felkeresése? Lényeges, hogy saját magaddal is legyen egy teljesítmény megállapodásod! Minden nap, akár van kedved hozzá akár nincs, fel kell kelned és el kell végezned a feladatokat, amelyeket elhatároztál. Mindig mérd a teljesítményedet.
            Fel kell tenned magadnak a következő kérdést is: Mi az az egyetlen készség, aminek a fejlesztése a leginkább előre mozdítana? Ha nem tudod, hogy mi lehet ez a készség, kérdezd meg a főnöködet, a munkatársaidat, a beosztottjaidat: Mi az, amit ha nagyon jól csinálnál, értékesebb munkaerő lennél? Ha ezt az egyetlen dolgot nagyon jól csinálod, akkor meg tudod duplázni az eredményességedet. Amit nem szeretsz, azon a területen nem vagy jó: még nem. Válj kiválóvá ezen a területen. Készíts egy listát, mindazokról, amiket meg kell tenned. Ebből kovácsolj egy tervet. Majd legyél következetes életed hátralevő részében.  Mindig dolgozz a leggyengébb készségeden!
            Mindemellett fedezd fel, miben vagy a legjobb. Csináld azt, amit szeretsz. Végezd odaadással: légy őszinte magaddal szemben, különösen a gyengeségeidet illetően.
            Korlátozó tényezők: Ez az egyik kulcs ahhoz, hogy valóban sikeres legyél. Meg kell állapítanod, hogy mely tényezők korlátoznak a céljaid elérésében. Más szavakkal, mi határozza meg a céljaid megvalósításának sebességét? Kitérés: A visszatérő ügyfél fog téged gazdaggá tenni! Mi az, ami visszahúz? Mi a korlátozó tényező? Mi korlátozza le a lehetőségeidet? Miért nem keresel már kétszer annyit? Számos kifogást fel tudunk sorakoztatni, de egyetlen jó okot sem. 80%-a azoknak az okoknak, amelyek miatt még nem érted el a célokat, magadban található. A magas társadalmi pozíciót elért önmegvalósító embereknek a közös tulajdonsága, hogy kivételesen őszinték önmagukkal kapcsolatban! A feladatod, hogy nézz bele a tükörbe és kérdezd meg magadtól, mi az benned, ami visszatart. Bármi is az, ennek megváltoztatása legyen az egyik célod és az energiáiddal fókuszálj erre a területre.
            Kreativitás: Benned is ott a potenciális zseni. Az emberek 95%-a képes lenne kiváló szinten teljesíteni a munkájában… Ahhoz, hogy felszabadítsd magadban a „zsenit”, össze kell dugnod a fejedet más intelligens, ambiciózus emberekkel és együtt gondolkodtok, tervezgettek. A sikeres emberek összejárnak és megosztják egymással az ötleteiket. Veszélyesen okos vagy, ezt tudatosítsd magadban. Megoldhatsz bármilyen problémát, elérhetsz bármilyen célt. Pontosan mi a problémád? Legyen a diagnózis pontos: ez a gyógyulás előfeltétele. Tehát, a problémám: „És, itt a problémád világos meghatározása…” Próbáld újrafogalmazni a problémát, hogy megtaláld a megoldását. Egy komplex problémára egy sor lehetséges megoldás van, és ezeket rendszerezni lehet. A legjobb gondolkodók ezekből a megoldásokból választják ki a legjobbakat. Minden sikeres ember, döntés képes. Hozz döntést te is. Ne halogass, ne térj ki. Majd tűzz ki határidőt, amit be is tartasz. Mindezért vállalj felelősséget. Ezután pedig, azonnal cselekedj.
            Koncentráció: Teljes figyelmeddel képes vagy egyszerre egyetlen dologra fókuszálni? A koncentráció, tanult szokás. A gyenge teljesítmény elkerülhető a megfelelő előzetes tervezéssel. Van tevékenység listád? Ez a gyakorlat fejleszti a koncentráló képességedet. Alkalmazd a 80/20-as szabályt mindenre. Állíts fel prioritásokat. Melyik feladat elvégzése a legértékesebb számodra? Mi az, amit csak te tudsz elvégezni? Miért fizetnek téged? Miért alkalmaznak? A megfelelő válasz: Azért mert „ezt és ezt a bizonyos” konkrét dolgot csinálod, ami mérhető és pénzben kifejezett értéke van! Hogyan tudnád a legértékesebben felhasználni az idődet ebben a pillanatban? A nap minden percében kérdezd ez meg magadtól és mindig azt csináld, amit éppen válaszolsz rá!
            Bátorság: A bátorság is egy szokás. Ez a szokás úgy fejleszthető, hogyha akkor is bátran viselkedsz, amikor belül nem feltétlenül azt érzed. Ha nagy álmokról álmodozol, az fejleszti az önértékelésed, az önbizalmad, energiával tölt el és motivál. Tudatosítsd magadban, hogy nem maga a kudarc tart vissza, hanem a kudarctól való félelem. Vágj bele abba, amitől félsz! A bátorság utánad jön. Vágj bele merészen és láthatatlan erők fognak a segítségedre sietni. Döntsd el, hogy pontosan mit akarsz, aztán cselekedj úgy, mintha a kudarc lehetetlen lenne. Ha úgy teszel, mintha a sikered garantált lenne, magadhoz vonzod a sikert teljes valójában. Duplázd meg a kudarcaid számát! Minél több dolgot próbálsz meg, annál okosabbá válsz, annál tapasztaltabb leszel, annál jobbá válsz, annál kevesebb hibát követsz el ugyanazzal a tevékenységgel és így annál közelebb kerülsz a sikerhez! Bármire is gondolsz a legtöbbet az növekedésnek indul az életedben. Tedd szokásoddá, hogy a sikereiden gondolkodsz.
            Konklúzió, következtetés: A társadalmunkban a lezárás hiánya, fontos problémák forrása. Elkezdünk valamit, de ritkán fejezzük be. A dolgok befejezése pozitív érzéssel tölt el. Minél nagyobb jelentőségű volt a feladat, amit elvégeztél, annál emelkedettebb hangulatba kerülsz. Először a legnagyobb, legrosszabb feladattal kezdd. Annál rosszabb úgysem jöhet, a jelentősége mégis lehet hatalmas. Így a jellemed is fejlődik. Fejlessz ki magadban egy sürgősségtudatot, egy cselekvési hajlamot. Ez a siker nagytesztje.
            Menj át rajta! Sok sikert kívánok!

A jegyzetet készítette: Kardmen





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése