2014. március 24., hétfő

Kötözködés - Harry Potter és a Titkok Kamrája könyvkritika

Harry Potter és a Titkok Kamrája Kritika


            A szériáról alkotott pozitív véleményemet már említettem korábban az első részhez írt „kötözködésem” alkalmával: http://ginandthen.blogspot.hu/2014/03/kotozkodes-harry-potter-es-bolcsek-kove.html
            A második könyv sem tetszett kevésbé, mint az első, egyébiránt a folytatások még ennél a kettőnél is jobban sikerültek. Néhány apró szösszenet van, amire olvasásom közben gondolni merészeltem, nézzük őket:
A filmkészítők szerint Lucius olyan ostoba, hogy a halálos és tiltott átkot használná Harryn Dumbledore irodája előtt

            Harryt figyelmeztetésben részesítik azért, amit meg sem tett. Dobby a végtelen varázserejét egy torta leejtésére használta fel, szinte azelőtt, hogy ez megtörtént, főhősünk már kapta is a levelet Mafaldától, hogy nem kéne varázsolni, mert még a végén eltanácsolnak a Roxfortból. A későbbiekben kiderül (későbbi könyvekben), hogy a kiskorú varázslókon az iskoláztatásuk óta van egy mágikus „nyomjel”, ami sípol, ha a delikvens körül illetéktelen mágiahasználat van folyamatban, az iskolán kívül. A „szerkezet” ugyan meg tudja állapítani a bűbáj „fajtáját”, de azt nem, hogy a varázst valóban a kiskorú mágus idézte-e elő vagy valaki más, aki a közelében tartózkodott. Amennyiben ez így van, akkor Weasley-ék miért nem kapnak minden egyes percben figyelmeztető-eltanácsoló levelet, ahányszor az anyuka mágiával mosogat? Felnőtteken nincs „nyomjel”, tehát a minisztérium nem tudhatja, hogy valóban Mrs. Weasley éli-e a házi manók sanyarú életét otthon vagy a kölykök szórakoznak? Ha viszont olyan helyen, ahol vélhetően vannak „felnőtt” varázslók, akik gyakorolják az ipart, kikapcsolják a „nyomjelet”, hiszen az nem tudná megállapítani, hogy ki máguskodott, akkor gyakorlatilag ez az egész korlátozás szart sem ér, mert Weasley-éknél például bárki csinálhatna bármit, a minisztérium nem tudná meg. Meg kell állapítanom, hogy ez az egész azért van, hogy Harryvel legyen kibaszva.
            Ebben a könyvben kiderül, hogy a teljes Weasley készpénz vagyon nincs meg két arany Galleon sem. Miután megjárták az Abszol utat elindulnak a suliba az Odúból. Teljes káoszban. A családban senki sem ismeri a begyűjtő bűbájt (Invito), mindenki rohangál minden vacakért oda-vissza.
            Miután koppant a srácok fele a vágány-átjárónál, Ron megkérdezi Harryt van-e nála mugli pénz, amire ő azt válaszolja, hogy 6 éve nem kapott zsebpénzt Dursleyéktől. Egyrészt ez hazugság, mert tavaly karácsonyra kapott tíz penny-t vagy mennyit, másrészt ezek szerint 6 éves korában, Vernon bácsi adott neki pénzt. Ez nehezen hihető.
            Miután stílusosan landoltak a Fúria fűz-ön és megvolt a hajcihő, a klubhelyiségben mindenki zsongott, még az a mondat is elhangzott, hogy „… évekig fognak erről beszélni.”
Nem, hogy évekig nem, de már a következő héten nem foglalkoztatott senkit sem. Mrs. Weasley a rivallójában hisztis nőhöz méltóan az egész iskola tudomására hozza, hogy a férje egy bűnöző, csak azért, hogy a kisfia elszégyellje magát.
            Na és ott van Dumbledore: Az ő jelleme tökéletesen felépített. Kedvelhető, szerethető karakter. Az ész a bölcsesség, az idős, de ennek ellenére dinamikus, erős és előrelátó vezető megtestesítője. Sokkal inkább ő Voldemort ellenfele és ellenpárja, nem pedig egy tizenkét éves kis takony. Ezt az embert mindenki csodálja, elismeri, féli vagy pedig irigy rá. A kérdésem a következő: Hogy? Hogy vehetett fel egy ilyen ember egy olyan tökkelütött senkiházi, szerencsétlen, hazug kis pondrót, mint Gilderoy Lockhart? Ez olyan, mintha Voldemort elmenne a Prived Drive-ra és megkérné Dudley-t, hogy legyen a Halálfaló Brigádban első az egyenlők között. Az nem lehet mentség erre a tettre, hogy csak egyetlen jelentkező volt.
            Ha már Lockhart: Jól menő, sikeres médiabubus, akiért olvadoznak az esztelen tyúkok és nyilvánvalóan sok pénzt keres, miért jelentkezik tanárnak? Ez az ember teljesen inkompetens. Tudja jól, hogy nem ért semmihez, (kivéve a felejtésátkot) mégis jelentkezik tanárnak. Tudja jól, hogy fogalma sincsen, hogyan kell egy törött kart meggyógyítani, mégis eltünteti Harry karjaiból a csontokat. Tudja jól, hogy fogalma sincs semmiről, mégis mindenről állítja, hogy tudja: „Tudom, hol a szörny, tudom ki a gyilkos.” Tudja jól, hogy a világ legbalfaszabb párbajozója, mégis kiáll Pitonnal. És nekem ne mondja senki, hogy hát igen: Lockhart ennyire fogyatékos; mert nem: Amikor a tanárok azt mondják, hogy Oké Ginny meghalt, fogd magad és nyírd ki a szörnyet, pontosan tudja, hogy fogalma sincsen semmiről és le akar lépni. Az megint más kérdés, hogy a tanárok miért bíznak rá egy ilyen fontos feladatot. Ha csak szívatni akarták, szerintem annyi baleset és egy eltűnt lány után nem ez a legjobb módja a feszültség oldásának. Lockhart nem lehet teljességgel idióta, hiszen sokat utazott, jól megválogatja a szavakat és ki tud használni mindenkit, aki véghezvitt valami „hőstettet”.
            Itt két kérdésem van; az első, hogy aki emberré tud változtatni egy vérfarkast, meg ki tudja ütni Superman-t egyetlen ütéssel kriptonit nélkül, miközben Újjá építi a Kínai Nagy Falat az, hogy lehet akkora balfasz, hogy beleszalad egy nyálas képű kis senkiházi felejtésátkába?
            A másik, hogy az egy dolog, hogy az illető elfelejti a saját tettét és így Lockhart a könyveiben learathatja a dicsőséget, de nem voltak szemtanúk? Mondjuk az egész falu, akit többé nem támadtak meg? Akik emlékeztek rá, hogy őket egy nő mentette meg, aki háromszáz éves volt, nem pedig egy borotvált fiatalember. Ennek a két kérdésnek a folyományaként felmerül bennem az is, hogy a Halálfalók ellen a későbbiekben minek vacakolnak az átkok széles választékával, amikor csupán egyetlen olyan is elég lenne, ami működik. (Természetesen, ha nem akarják megölni az illetőt) Nem kéne lábbilincselés, meg Petrificus Totalus, meg denevérrontás, hanem felejtsd el, hogy őrült gyilkos vagy, menj a Szent mungóba és töltsd életed hátralevő részét az elmeosztályon. Humánus megoldás lenne, és felettébb ésszerű is.
            A Griffendél 10 pontot kap, mert Hermione tudja, mi az a Mandragóra. Újabb tízet, mert tudja, hogy visítanak. Mindezt az első nap, első óráján. Az első sötét varázslatok kivédésén az elmeroggyant kérdéseinek megválaszolásáért megint kap tízet. Hermione az első iskolai napon megszerzi a tavalyi pontoknak a közel tíz százalékát teljesen egyedül.
Nagyon tetszett az is, hogy a varázsvilágban a „villámvarázs tanfolyam” tudományos kísérleteken alapul. A feltárult a titkok kamrája, minden nem varázslót kinyírok feliratot a tanárok hagyták díszelegni. Az érthető, hogy Frics nem tudta levakarni, de egyik tanár sem próbálta meg leszedni, vagy bármilyen módon eltakarni. Lockhart sztorijában egy vérfarkas visszaváltozott emberré. Azt tudjuk, hogy nem ő tette meg ezeket a dolgokat, de valaki igen. Tehát lehetséges. Talán Lupinnak olvasnia kellett volna egy kis Lockhartot szakirodalom gyanánt, amikor elvállalta a tanítást. A százfűlé főzet elkészítése nagyon hosszadalmas folyamat, mert a juharfátyolkát 21 napig kell párolni. Ez később még fontos lesz.
            Egy házi manó a mágusvilág örök rabszolgája, mégsem lehet elküldeni mosni, teregetni, vasalni, varrni stb. hiszen akkor azt hinné, hogy szabad és már lépne is le. Holott még Dobby is használ vasalót, igaz ő a saját fején, de akkor is. A mű 176. Oldalán Hermione maga vállalja a lopást Piton személyes készletéből, mert „neki nincs priusza” – el kéne keserítsem, tavaly rajtakapták egy trollal a Wc-ben, meg a folyosón is éjszaka, szóval -60 pontot nem neveznék éppen büntetlen előéletnek.
            Piton tud varázsolni beszéd nélkül is, a párbajszakkörön mégis hangosan kiabálva fegyverzi le Lockhartot.
100 Galleon büntetés Arthur Weasley-nek
            100?! Normálisak ezek? Ez nagyjából 5 évnyi jövedelme vagy tán még annál is több. Hagrid több mint hatvan éves. Hagridot elküldik az Azkabanba, hogy leszívják az arcát: „nem büntetésből, hanem óvintézkedésből!” – mondta Caramel a mágiaügyi miniszter. Kíváncsi vagyok, mi lehet számára a büntetés. Hetekig nem vettek észre egy papírlapot Hermione kezében. Senki sem. Durva.
            Ha egy ember találkozik egy Baziliszkusszal, két dolog történhet: 1. Meghal. 2. Nem hal meg. Az esélye alapvetően 50-50%. A reális esélye inkább 95/05 arra, hogy meghal. De maradjunk az elsőnél.
            A macska nem halt meg; esélye 50%. A macska után Colin sem halt meg, a matematikai valószínűség számítás szerint ennek a kettőnek az esélye már 25%, annak. Sem Nick, sem még két random szereplő, sem Hermione nem halt meg egy olyan teremtmény ellenében, amelynek egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy ÖL! Mindennek az esélye 1,5% vagyis 0,015. Ebben az iskolában mindenki nagyon nagy mázlista. Ha Harry találkozását is vesszük a kígyóval az esélyeket arra, hogy 7 random emberből hány éli túl, ha a kígyók királyával találkozik, máris megfelezhetjük.
            Harry már itt megtudja, hogy „Voldemort belém helyezte lényének egy részét…” – mégsem esik le neki, csak a 7. Könyv végén. Közel egy évbe telik neki rájönnie, Dumbledore halálától számítva. Ez a nem semmi.
           
            Ha a vizsgák az események sodrása miatt elmaradtak, akkor az 5-6-7.esekkel nem lett kibaszva? Hiszen akkor egyetlen R.B.F.-et, sem R.A.V.A.Sz-t nemtettek le, ami kellene az előmenetelükhöz. Vagy mindent automatikusan kiválóra értékeltek? Jó lenne tudni.

Készítette: Kardmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése