2014. március 8., szombat

Jegyzet - Keith Ellis - Csodalámpa


Keith Ellis – Csodalámpa

Célkitűzési könyv azoknak, akik utálnak célokat kitűzni

            Ez a jegyzet/összefoglaló igyekszik megragadni a könyv azon lényegét, amely segíthet bárkinek, hogy egyszerűen és hatékonyan alkalmazza a benne foglalt javaslatokat. A jegyzet, a könyv elolvasásának élményét semmiképpen nem helyettesíti, ám mivel a történetek nélkül a lényegre igyekszik fókuszálni, ezért a későbbiekben remek memóriafogasként szolgálhat. Az összefoglaló helyenként nem szó szerint egyezik a könyvvel, azonban törekedtem arra, hogy a mondanivalón és a lényegen a legkevésbé se változtassak.
            Annak ellenére, hogy a könyv maga nagyjából két óra alatt igen kényelmesen elolvasható, abszolút megéri jegyzetet készíteni belőle.
A könyv bolti ára mindössze 1650 Ft.  Ezt az árat 100%-ig megéri kiadni érte.


A hátulján olvasható: A célok megmutatják, hogyan juthatsz el oda, ahova menni akarsz, de gyakran nem adnak elég támogatást ahhoz, hogy elindulj. Vágyaink különbözőek. Álmodhatsz, szárnyalhatsz. Olyan határtalan lehetőségek és korlátlan energiák forrását ismerheted meg, amelyek segítségével véghezviheted azt, aminek a megvalósítása különben elképzelhetetlen lenne.
            A CSODALÁMPA megmutatja, hogyan fogalmazhatod meg vágyaidat, és hogyan válthatod őket biztosan valóra – akárhonnan származol, akárhány éves vagy, akármilyenek a körülményeid.

Bevezetés
            A célmeghatározás megtérül! Ennek ellenére szinte senki sem használja. Sokan éveken keresztül elolvassák az összes kezükbe kerülő könyvet (Tipikus PUA mentalitás – Akinek nem inge ne vegye magára), minden kazettát. Részt vesznek tanfolyamokon és nagyon jól tudják, hogy a célok kitűzése beválik. Mégsem alkalmazzák. Egy dolog tudni az ismeretet és más dolog művelni azt.
Az ÁLMOK: Célok, csak éppen igaziak, szépek, hanggal, képpel, színekkel. A cél megmutatja, mit kell tenned, de rendszerint nincs benne elég serkentőerő, ami segít elérni őket. Az álmok egészen mások. Igazi erejük van. Ha szeretnéd, hogy működjenek körülötted a dolgok, ne csak a céljaid elérésére törekedj, hanem álmaid valóra váltására.
            A sors ellen harcolni nem lehet, de a szabályokat ismerő játékosnak gyakrabban van szerencsére.
Ez a könyv alapvetően erről szól: Az ok-okozat szabályáról.
           
            Ok és Okozat
            Az emberi törvények áthághatóak akár büntetlenül, de a természet törvényei nem. Nincs okozat, ok nélkül. Az ok mindig megelőzi az okozatot. Egyszerű, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Pedig: Senki sem áll oda egy üres kandalló elé melegedni. Senki nem követel termést, vetés nélkül. Ennek ellenére nagyon sokan vágynak a sikerre és az elismerésre anélkül, hogy hajlandóak lettek volna erőfeszítést tenni ennek érdekében. Amikor az ember egy bizonyos célt szeretne elérni az életében, mindig az oda vezető folyamatot kell mozgásba hozni.
            Ha hiányzik az okozat, az oknál szúrtál el valamit.
*  A CSODALÁMPA módszer eredeti neve: L.A.M.P. – amely az egyes lépések angol nevének kezdőbetűjéből áll össze.
1.      Tapadj a célra! Döntsd el, hogy mire vágysz igazából.
2.      Cselekedj! Lendítsd mozgásba az okokat.
3.      Irányítsd a fejlődésed! Ha szükséges, korrigálj!
4.      Tarts ki! Fejezd be, amit elkezdtél, hacsak időközben ki nem derült, hogy totális marhaság az egész.
            Ahhoz, hogy bármit elérj az életben, elég a megfelelő módszert megtalálnod! – Mondjuk az sem árthat, ha alkalmazod is ezt a módszert.

1.      Lépés: Tapadj a célra!
1.      Mi az, amit akarsz?
„Ura vagyok a földnek, levegőnek és a vizek hullámának, de szolgája a lámpának és neked, Gazdám.”

            Neked is van agyad. Ugyanannyit ér, mint bármely más, hasonlóan egészséges emberé a bolygón. Elsősorban el kéne dönteni mi az, amit szeretnél.
Amikor az emberek nem azt kapják az élettől, amit szeretnének, az rendszerint azért van, mert fogalmuk sincs, mit is szeretnének igazán! Fogalmuk sincsen, hogy mit tegyenek, hogyan tegyenek.
            A tapasztalat azt mutatja, hogy: Mindenki képes valami rendkívülit véghezvinni, ha van valami rendkívüli véghezvinnivalója. Amint egyszer eldöntöd, mit is szeretnél igazából, minden a helyére kerül.
Ötlethajsza
A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudd, mit is akarsz valójában az, ha megkérdezed magadtól.
1.      Egy üres lap tetejére írd fel az ötlethajsza témáját.
2.      Írj le mindent, ami beugrik. – Függetlenül attól, hogy hasznosnak tűnik-e vagy sem.
3.      Fogadj el mindent, ami csak az eszedbe jut! – Legyél érte hálás.
4.      Írj legalább öt percig. – Ha nincs új ötleted, ami többször eszedbe jut, többször írd le.
5.      Még ne ítélkezz.
Az első ötlethajszádhoz ez a legjobb alkalom. EZ! MOST!  Ne olvass tovább, amíg el nem végezted a gyakorlatot!

Fontossági sorrend
            Célszerű egyelőre… egyszerre csak egy kívánságon dolgozni, úgyhogy el kell dönteni, a listán melyik legyen az első. Melyik a fontosabb neked? Alakíts ki fontossági sorrendet. Ha nem tudod elsőre eldönteni, akkor mindig csak két-két darabot hasonlítsd össze.
2.      Tényleg megéri neked?
Megkaphatsz mindent, amit csak akarsz, de előbb fizesd meg az árát! – Spanyol közmondás
Egy meggyőző érv a fizetés mellett
            Mi lehet az első számú kívánságod ára? Napok, hetek, netán évek kemény munkájába kerül majd? Szükség lesz anyagi áldozatra? Kevesebb időd jut majd a családodra? Vagy a tévére? Milyen érveid vannak a kívánság mellett? Azok az emberek a legsikeresebbek, akiknek a legmeggyőzőbb érveik vannak.
Válassz olyan kívánságot, amely annyira vonzó, hogy nem érheted be kevesebbel. Különben nem jutsz semmire. Ezzel az ajándékkal együtt jár a figyelmeztetés is. Óvakodj az olyan kívánságtól, amely olyan emberré tesz, amilyen valójában nem is akarnál lenni. Így nem éri meg.

3.      Tedd meghatározhatóvá a kívánságod!
            Ne csak kívánjunk, hanem tegyük azt meghatározóvá! A kívánság ereje abból fakad, hogy miként üzenjük azt meg a tudatalattinknak. Így csináld:
Írd le!
            Ha nem írod le, búcsúzz el tőle! Azzal, hogy leírod, biztosítod számára a megfelelő fontosságot, sürgősséget, egyértelműséget, amit másként nem tudnál megtenni. Akaszd az orrod elé.
Ügyelj a részletekre!
            Egy kézzelfogható kívánság részletes a legkisebb apróságig. Minél inkább figyelsz a részletekre, annál valószínűbb, hogy el fogod érni, amit akarsz. Amikor körülírod, hogy mi is az amit szeretnél, egy csomó előnyhöz juttatod magad. Nyomon követheted a fejlődésed! Koncentrálod az elméd erejét!
Tűzz ki határidőt!
            A határidő a sürgősség érzését kelti benned. Ez ösztönzőleg hat rád. Nem arra van, hogy pánikot keltsen, inkább arra, hogy segítsen összpontosítani. Ne csak azt tudd, hogy mit lépsz, hanem azt is, hogy mikor.
Tedd mérhetővé!
            Ha méred a fejlődésed azt is tudni fogod, mennyi van még hátra. Amikor megvannak a specifikus, számon tartható lépések, akkor ezeket is különböző fázisokra oszthatod.  Mindig kívánj olyasmit, amit mérni tudsz. Ha azt hiszed, hogy a te kívánságodat nem lehet mérni, Gondolkodj!
Olyasmit kívánj, amire hatással tudsz lenni!
            A kívánság mindig arról szól, amit te tehetsz! Csak Te! Vállalj felelősséget a saját életed felett és így te leszel az, aki dönt az életedről.
Azt kívánd, amit szeretnél!
Ne azt, amit nem. A tudatod annak az elérésére törekszik, amit gondolsz. Gondolkodj a jón.
Kezdd úgy a kívánságod: „Úgy döntöttem, hogy…”
            A siker egyik titka annak a döntésnek a meghozatalára való képesség, miszerint: Sikeres leszel! Ne aggodalmaskodj, csak csináld! A kívánság, végrehajtható döntés.

Használd fel az érzelmeidet!
            A kívánságod mindig tartalmazzon valamely pozitív érzelmet! Ez sokat segít neked. Válassz magadnak egy érzést, amit érezni szeretnél, miközben a kívánságodon dolgozol. Foglald bele az érzést a kívánság szövegébe. Legyen benne szenvedély és lelkesedés!

Légy rövid!
            A kevesebb néha több. Egyetlen rövid mondat tökéletes.
Higgy benne!
            A kertész is hisz abban, hogy a magból termés lesz! Hisz abban, hogy valami olyasmiért dolgozik, ami megéri a fáradtságot! Csak olyan magok gondozásával bajlódj, amely megéri. A tetteid hozzák meg a sikert, de hit nélkül nincs tett.

Cselekedj azonnal!
            Most!

4.      Tervezz!
            Ez az egyszerű lépés nem más, mint a saját komplex kívánságod könnyű, kicsi, csábító lépésekre bontása, amelyek elég vonzóak és elérhetőek ahhoz, hogy végig söpörj rajtuk. A terv olyan, mint egy híd, amely az elképzeléstől a megvalósulásig tart. Milyen lépéseket kell tennem annak érdekében, hogy…?
            Természetesen itt is fontos, hogy mérhető, teljesíthető lépéseket szabj meg és megvalósítható határidőket tűzz ki. Örülj az útnak és érezd magad jól, miközben a mérföldköveket teljesíted. Ezeket a teendőket iktasd be a napi időbeosztásodba. Győzd le vagy iktasd ki valahogyan a korlátozó tényezőket! Ezek közös jellemzője, hogy amint sikerül őket legyőzni a dolgok maguktól kezdenek el megoldódni. A tervedet mindig egy újabb kívánsággal fejezd be!

2.      Lépés: Cselekedj!

5.      Tehetetlenség!
            Amikor cselekszel, mozgásba lendíted az okokat és ezzel óriási lépést teszel előre. Ahhoz, hogy el is érj a célodhoz le kell küzdened a természet egyik igen hatalmas erejét: A tehetetlenséget! Dolgozz az álmaidon minden nap! Könnyebb a dolgokat mozgásban tartani, mint újból megmozdítani őket. Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.
6.      Szokások!
            A legkönnyebb dolog a világon megszokásból cselekedni. Tedd szokásoddá azon dolgokat, amelyeket meg kell tenned, hogy teljesülön a vágyad. Gyakorold az új szokásaidat nap, mint nap. Vizualizáld a sikert. Belső beszélgetéseidben erősítsd meg magadban azokat a dolgokat, amelyek segíthetnek neked.
7.      Komfortzóna!
Mindannyiunknak megvannak a saját belső szélső határaink, amelyekhez a viselkedésünket igazítjuk! Egy kívánság átlendít ezen a komfortzónán. Ne engedd, hogy a saját természetes ellenállásod legyűrjön. Ha biztosítani akarod a saját kívánságod beteljesülését, a kívánsághoz kell igazítanod a komfortzónád! Van valami, amit fejben kell tartanod: a változás folyamata kényelmetlen lesz számodra. A kényelmetlenség jelzi, hogy olyasmit csinálsz, amihez eddig még nem voltál hozzászokva. Kiterjeszted a régi éned az új és jobb önmagad felé. Ezt hívják fejlődésnek!
8.      Idő!
Kétféle létezik. A függőleges idő megmutatja, hogy egy nap mennyi időt szánsz egy adott dologra. A vízszintes pedig azt, hogy hány napot szánsz rá! Nem minden óra egyenlő. Bizonyos dolgokhoz függőleges idő kell, másokhoz viszont elengedhetetlen a vízszintes. A dolgok zöme élvezetesebb lehet, ha sok időt szánsz rá! Ne akadj fent azon, ha valami sokáig tart: ez lehetőség számodra, hogy igazíts a vágyaidon! Ne érdekeljen meddig tart. Ha eléred győztél. Mindegy hány éves leszel akkor. Ha nem éred el, akkor is annyi éves leszel. Melyik jövőkép a vonzóbb számodra?
            Az élet értelme nem a múltban elszalasztott pillanatok gyászolása, hanem annak a biztosítása, hogy nem fecsérled a jövődet! Kellő idő alatt még a közönséges erőfeszítés is hozhat különlegesen nagyszerű eredményt! Találd meg az időt a sikerre!
            A kellő mennyiségű alvás inkább szokás, mint biológiai szükséglet! Nincs szükséged napi 8 órára ahhoz, hogy kipihent legyél! 7 óra alvás 8 helyett, egyetlen évben 9 munkahetet jelent. Ezt az időt te mire fordítanád? Ne csak megtaláld az időt, hanem használd is ki!

9.      Problémák!
            Egyetlen szót százféleképpen le lehet írni helytelenül, de helyesen csak egyszer. A kívánság megvalósulása abból a feladatból áll, hogy megoldj minden felmerülő problémát. Döntsd el, hogy mi okoz nehézséget; keress rá megoldást; Oldd meg! Ha nem megy elsőre, közelíts rá másik nézőpontból. Keress kézenfekvő megoldásokat. Nem ritkán a legegyszerűbb a legjobb. Alakítsd a problémát kérdéssé és tedd fel magadnak. A legfontosabb azonban tényleg az: hogy megtedd a szükséges lépéseket a megoldáshoz!

10.  Segítség
            Minden erőfeszítésed megsokszorozhatd azáltal, hogy másokat bevonsz. A kérésed legyen konkrét. Olyantól kérj, aki adhat! Aki képes megadni a választ és/vagy a segítséget, amire szükséged van. Intézd úgy, hogy annak is megérje, akitől segítséget kértél! Legyél vele őszinte!

3.      Lépés: Irányítsd a fejlődésed!

11.  Összpontosítás
            Fókusz! Összpontosítsd az energiáidat! Koncentrálj egyetlen pontra, így érheted el a legnagyobb hatást! Egyszerre csak egyetlen dologgal foglalkozz! Amint kellően összpontosítasz, elkezdesz észrevenni olyan forrásokat és körülményeket, amelyeknek eddig a létezéséről sem tudtál és amelyek segíthetnek neked.
12.  Kapcsolat
Legyél kapcsolatban a kívánságoddal. Gondolkodj rajta, gondolj rá sokat. Ha bármikor késztetést érzel, hogy olyasmit tegyél, amiről tudod, hogy haszontalan, esetleg később bánni fogod: halaszd el! Ne tagadd meg, csak told ki egy kicsit. A halogatásban az a gyönyörű, hogy nincs benne semmi, aminek ellen kellene állni.
13.  Rugalmasság
            Ha most nincs módod az „egyik” dolgot csinálni, akkor csináld a „másikat”! Addig keress újabb lehetőségeket, ameddig nem találsz.

4.      Lépés: Tarts ki!
            Elszántad magad arra, hogy végigmenj az úton? Akkor is ki fogsz tartani, amikor mások már feladnák? A siker a megalkudni nem hajlandók kiváltsága! A kitartáshoz képest a többi tulajdonság (ügyesség, intelligencia) vajmi keveset nyom a latban. A legügyesebb ember, aki könnyen feladja, mindig le fog maradni egy ügyetlen, de kitartó mögött. Ne veszítsd el a hited. Szándékod kiváltója, maradjon meg benned mindig. A hit a kitartás alapja. Higgy benne, hogy valóra tudod váltani a kívánságod és abban is, hogy a kívánságod megéri a fáradtságot! Ne engedj a félelmeidnek. Azt, hogy az általad elképzelt dolgot elérni akarod vagy elkerülni, az agyad nem tudja megkülönböztetni, ezért koncentrálj arra, amit szeretnél!
            Ha rá kell erőltetned magad, hogy a kívánságodon dolgozz, akkor rossz a kívánságod. A sikert a szenvedély hozza! Könnyű dolog beleszeretni az okozatba! Te szeresd az Okot is!
            Játszd le a szüneteket is! Amikor egy zeneszámot akarsz eljátszani, akkor legalább olyan fontos a szünetek megtartása, mint a hangok lejátszása. Ugyanez a helyzet a kívánságaiddal. Engedélyezned kell magadnak egy kis szünetet, kikapcsolódást! Hogy kitarthass, ahhoz erőnlét kell! Ne engedd magad kiégni! Hogy ezt hogyan teszed, az a te dolgod! Érezd magad szabadnak és lásd a világot lehetőségekkel telinek!
Ne feledd:

Az álmok tényleg valóra válnak, ha valóra váltják őket!

A jegyzetet készítette: Kardmen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése