2013. március 27., szerda

Jegyzet - Pavel Tsatsouline - A Meztelen Harcos



Pavel Tsatsouline – A meztelen Harcos
Avagy
Hogyan lehetsz
Félelmetesen Erős – Kizárólag a saját
Testsúlyoddal dolgozva

            A szerző eddigi művei:
A Meztelen Harcos
Power to the people! – Erőt a Népnek!
Kezdd el a Kettlebellt! – Az orosz erőemberek titka
A Kettlebell visszatér – Robbanékony edzés a kirobbanó erőnövekedésért


            A könyv hátulján:
Észrevetted már, hogy minél gyakorlottabb az ember, annál kevesebb energiával, képes sokkal többet elérni? Ez alól az erő sem kivétel. Az ókori görög birkózástól kezdve a kínai kung-fu mesterek féltve őrzött titkain át egészen a mai különleges egységekben szolgáló kemény fickókig a harcosok és az erősemberek az idők során számtalan gyakorlatot fejlesztettek ki az emberi erő fejlesztésére. Mindezeket a bámulatos gyakorlatokat és technikákat most Pavel Tsatsouline sportszakember, a szovjet speciális erők egykori testedző oktatója egy olyan könnyen elsajátítható edzésprogramba illesztette, amellyel hihetetlenül gyorsan kifejlesztheted magadban az erő képességét - és mindezt vasak nélkül, kizárólag a saját testsúlyoddal dolgozva! A Meztelen harcos a maximális erőre összpontosít. Semmi másra. Fejleszd ki magadban a félelmetes erő képességét. Napok alatt többet érhetsz el, mint hosszú évek testépítő gyakorlataival. Fedezd fel az izomfeszítést maximalizáló technikákat az azonnali erőért. Gyakorold a brutálisan nehéz egykezes fekvőtámaszt/egylábas guggolást, amelyek az erőemelés testsúlybeli megfelelői, és az egész testet megdolgoztatják.

A könyv bolti ára 3990 Ft. A neten megrendelve ennek töredékéért hozzá lehet jutni.

            Az előszóban (Steve Maxwell): Hányszor láttunk már valakit olyan képességekkel megáldva, amely szinte csodásnak tűnt? Hány olyan ember ismerünk vagy hány olyanról hallottunk, akik a legnagyobb természetességgel csinálnak meg olyan dolgokat, amiket mi nem tudunk? Nagy a kísértés, hogy vállat vonjunk és elfogadjuk: nekik természetes képességeik, tehetségük vagy más, veleszületett érzékük van mindehhez. Ez így is van, amíg valaki el nem mondja nekünk. Amíg valaki meg nem figyeli, meg nem fejti és nem írja le úgy, hogy mi is meg tudjuk ismételni a „csodát”. Ez a Valaki Pavel.
            (Ez a bevezető eléggé serkentő, eléggé motiváló. Előrevetít egy mércét, aminek a könyv aztán megpróbálhat megfelelni. Felkelti az érdeklődést és magasra helyezi az elvárásokat. Merész húzás és nem veszélytelen.)
            Az egyik alapvető szemlélet szerint a testnevelés és a sportok, valamint az életben nyújtott teljesítmény között lényeges kapcsolat van. Az erő és az erőnlét nélkülözhetetlen a túléléshez. Ettől nem távolodtunk el annyira, mint hisszük.
            A jelentős erőhöz és erőnléthez nem kell bonyolult felszerelés vagy divatos ruha csak némi alapismeret és munkára való hajlandóság.
            (Továbbá önfegyelem és következetesség.)

1.      Fejezet
A Meztelen harcos:
A bevetés szabályai
            Miért fejleszthető az erő a testsúllyal?
            Mert mindig kéznél van. Akkor is meg kell tudni védeni magad, ha meztelen vagy. A lényeg, hogy ne add meg magad a körülményeknek! Minőségi edzést bárhol és bármikor végezhetsz.
„Tedd, amit tudsz, azzal amid van, ott, ahol vagy!” – Theodore Roosevelt
Az erő az a képesség, amely adott körülmények között energiát generál.
            Fekvőtámaszok: egykezes fekvőtámasz (maximális erő); fekvőtámasz tapsolással (gyors erő) és fekvőtámasz-ismétlések (erő-állóképesség).
            Guggolások: egylábas guggolás (maximális erő); alacsony ismétlésszámú súlypontemelkedés és távolugrás (50 ismétlésig) (gyors erő), valamint guggolás ismétlések (erő-állóképesség)

            A meztelen harcos a maximális erőre összpontosít! Pont!
            A maximális erővel hosszú távon a gyors erő is automatikusan együtt növekedik.
(Kifejezetten szimpatikus, hogy a könyv előre lefekteti a szabályokat és célokat. Impozáns.)
           
A bevetés szabályai
            Egy kemény ember, aki nem jut súlyokhoz, nem érheti be a magas ismétlésszám kompromisszumával. A tekintélyes erő a nagy ellenállású, alacsony ismétlésszámú gyakorlatokkal érhető el, amelyek következtében az izmok nagyon erősen megfeszülnek.
            A meztelen harcos-programnak két olyan gyakorlata van, amely bárhol és bármikor elvégezhető. Az egylábas guggolás és az egykezes fekvőtámasz.
            Az erő akkor növekedik, ha az izmokat erősebben feszítjük, nem pedig akkor, ha ismétlésekkel kifárasztjuk. Az erős izomfeszítés egyik feltétele a nagy ellenállás, a másik pedig az izmok erősebb összehúzódására való szellemi összpontosítás.
            Az erő is egy képesség. Minden nap gyakorolnod kell, a nap folyamán, akár többször is. Közben koncentrálnod kell. Amennyiben így teszel, az izomláz és a feladás elmarad.
            Ha folyamatosan, változatlan intenzitással vagy súllyal edzel, akkor nem fogsz fejlődni az erőd. Ne eddz feladásig és bőségesen hagyj pihenőt a sorozatok között. Amíg dolgozol, koncentrálj teljes mértékben a technikára és az izom megfeszítésére. A mennyiséget és az intenzitást pedig változtasd.

Ahogyan a súlyemelők edzenek:
- Korlátozott számú „nagy” gyakorlat
- Több sorozat, legfeljebb 5 ismétléssel, soha nem a feladásig, sok pihenéssel a sorozatok között
- Teljes koncentráció a technikára és az izomfeszítésre
- A mennyiség és az intenzitás folyamatos változtatása

            A testsúly végtagok közötti eloszlásának változtatásával, a mozgástartomány változtatásával, nem stabil helyzetben való edzéssel, az ellenállás változtatásával, valamint a rugózás és a lendület minimálisra csökkentésével érhető el az erőgyakorlatok nehezebbé tétele.
            (Például: Fekvőtámasznál a férfi és a női változat (térden vagy lábpárnákon), a test helyzete, (vízszintes, előredőlt, fejjel lefelé) széles vagy szűk tartás, lassú vagy gyors mozgás, kevés vagy sok ismétlés, stabil vagy instabil helyzet (labda)).
            Ha a felsőtested van magasabban, nem a lábad, a testsúlyodnak csak a töredékét kell megemelned. Ha a lábad van magasabban, akkor nagyobb arányban terelődik a súly a karokra.
            Talán az egylábas guggolás még távoli cél, de biztosan le tudsz ülni egy magasabb padra és felállni onnan egy lábon. (Kipróbálva: tényleg sikerült 3-3 ismétlés. Bár még ez sem volt olyan könnyű, mint azt vártam.)
           
2.      Fejezet
A Meztelen Harcos Edzésmódszer

Olajozd a mozgást! – Grease to Groove – GTG, avagy, hogyan lehetsz félelmetesen erős, külön edzésprogram nélkül.

            A program lényege: Ha jobb akarsz lenni a húzódzkodásban, akkor HÚZÓDZKODJ TÖBBET!
            Specifikus feladat + Gyakori ismétlés = Siker
Hogyan működik a GTG módszer? Szó szerint úgy, hogy olajozod a gyakorlat mozgását. Ha nagyon sok sorozatot csinálsz valamiből, annyira jó lesz a technikád, hogy ha egyszer teljes erőbedobással csinálod, több „idegi erő” jut el az izmaidhoz, mivel az idegeid „szupravezetőkké” válnak.
            Az oroszországi szövetségi kutatóintézet sportszakértői által kidolgozott fizikai edzettségi tesztek elvei alapján lábanként tíz egylábas guggolás elégséges, húsz pedig kiváló.
           
3.      Fejezet
Az izomfeszítést maximalizáló technikák az azonnali erőért.
            Feszítés, amiből az erő keletkezik.
            Egy gyakorlat közben, minél erősebb az izom összehúzódás és a test minél nagyobb területén következik be, annál hatékonyabb a munka.
Izomfeszülés = Erő
            Az izomfeszülés a Meztelen Harcos titkos fegyvere.
           
Nyers erő kontra technika
„Á, ez csak technika.” Ez egy tipikus önigazoló megjegyzés a felpumpált karjukat dörzsölgető testépítőktől – akiket éppen rommá vert Szkanderben egy feleakkora karú srác. Létezik egyfajta szemléletmód, ami szerint: „Ez a srác nem is erős, csak jó a technikája.” Ennek semmi értelme. Hallottál valaha olyat, hogy valaki nem jó lövész, csak jó a technikája? Vagy olyat, hogy ez a futó nem is gyors, csak jó a technikája?
            Az egész erőedzés csak technika? Még jó, hogy az! És ettől kevesebbet ér a teljesítmény? Nem.
            Alacsony fordulatszámmal a brutális erőért:
            A gyorsaság előtérbe helyezése az izomfeszítés fenntartása helyett rontja az erő épülését. A trükk az, hogy a lehető leggyorsabban kell mozogni úgy, hogy a terhelés megtartásához szükséges feszítettségi szint megmaradjon. Akarattal sem lelassulni, sem felgyorsulni nem szükséges. Ha az ismétlés felgyorsul, ne ijedj meg. Ez a valódi erő magabiztossága.
Pár tipp: Amikor fekvőtámasznál a felfelé résznél vagy akkor ne támaszkodj a kezeden, hanem minden erőddel nyomd a padlóba. Amikor egy izom összehúzódik, az „idegi erő” kisugárzik és növeli a szomszédos izmok összehúzódásának intenzitását.
            Szorítsd össze a kezed. Figyeld meg, hogyha erősebben szorítasz, az alkarodban jelentkező izomfeszülés továbbgyűrűzik a felkarodba, a válladba, sőt még a hónaljadba is.
            Az öklöd ökölbeszorítása képes a lábad erejét is megnövelni.
            Erős hasizom = Erős test
            A lapos hasizom, az erős hasizom. Ha a hátad alsó részét a földhöz szorítód, nem fogsz tudni felülni. Tanuld meg laposan tartani a hasadat és keményen megfeszítve. A farizmok feszítése is kiterjeszt minden további erőkifejtést.

Statikus dobbantás: A talaj nyomásának alkalmazása az erőmaximalizálásért
            Koncentrálj arra, hogy egylábas guggolás közben a lábaddal, egykezes fekvőtámasznál a kezeddel maximális nyomást gyakorolj a padlóra.
            A testedben minden, mindennel kapcsolatban áll: Az izoláció csak mítosz.
            Az egykezes fekvőtámasznál a váll tartása „lent és hátrahúzva” van. (Ha álló helyzetben lennél.)
Megtámasztás: akár 20%-kal is felturbózhatod az erődet a Szkander-módszer segítségével
            Egy valamirevaló szkanderező még azelőtt feltölti minden izmát egy nagyon erős „feszítéssel”, mielőtt a bíró elindítaná a mérkőzést. A legjobbak ezt már azelőtt megteszik, hogy megfognák az ellenfél kezét. Ha az izmokat a használatuk előtt feltöltöd, nagyobb lesz az erejük. Ezt meg kell tanulni.
            Az izmaid kontrollált ütése révén megtanulhatod, hogyan feszítsd be őket erősebben.
            A megtámasztás után az „összezárás” jön.
            A négyfejű combizom megfeszítésével húzd fel a térdkalácsodat. Azt is képzeld el, hogy a combod felhúzod a csípőízületedig. Feszítsd meg a farizmaidat a „csípj fel egy érmét” technikával. Rövidítsd a derekad körüli izmokat – a hasizmot, a ferde hasizmokat, a bordák körüli izmokat – és ne felejtsd el őket laposan tartani. Felületesen lélegezz, de ne tartsd vissza a lélegzeted.
            A mellizmokat és a széles hátizmot feszítsd meg úgy, hogy a válladat lehúzzák a füledtől.  A feszesen tartott karjaidat húzd be a vállgödörbe. Gyűjtsd össze az alkarod izmait a könyököd körül és az alkarod csontjait a könyöködhöz.

4.      Fejezet
Erőlégzés: A harcművészet mestereinek titka a szupererőért.
            A Légzéserő
Aki erőről beszél, annak ismernie kell a levegőt.
                        Az erőlégzés az a légzésfajta, amely az erő kiterjesztése érdekében maximalizálja a hasüregi nyomást.
Erőbelégzés:
            A nyomást a hasadba küldd, ne a mellkasodba vagy a fejedbe.
            Vedd le a cipődet és feküdj a hátadra a padlón. Tedd az egyik cipődet a hasadra, a másikat a mellkasodra. Addig gyakorold a hasi légzést az orrodon keresztül, amíg csak a hasadon lévő cipő mozog fel és le. Jegyezd meg ezt az érzést. A hasi légzés valójában rekeszizom légzés.
            A hasi légzés egészséges, csökkenti a stresszt, gyakorolni lehet vele a csít vagy KI-t.
Ha ütés közben kilélegzel, nincs ütésed, elveszíted az energiádat. Nincs olyan profi harcos, aki ütés közben kilélegezne. A préselés és a hang kiadása nem kilégzés. Préseléssel elzárod a légszelepet, ami nagyon szűkké válik.”
            Amíg a hasad össze van préselve, addig erőlégzést végzel.
            Gyorstalpaló: (Zárd el a végbeled. Erőltess bélmozgást, legalábbis tegyél úgy, miközben fenntartod a zárat.)
            Figyelj arra, hogy ne lélegezz be teli tüdővel és ne is fújd ki teljesen. Ha nem sikerül elsajátítanod a légzéskontrollt, semmire sem leszel képes.

5.      Fejezet
A GTG bevésése

A GTG öt kulcsszava
1.      Összpontosítás
2.      Hibátlan kivitelezés
3.      Gyakori edzés
4.      Kipihentség
5.      Hullámzás

            Összpontosítás:
            Kevés egymástól független gyakorlatra alkalmazd a GTG-t
            Hibátlan kivitelezés:
            A gyakorlásnak tökéletesnek kell lennie. Nem kell maximális terhelésű ismétlés kényszere alatt nyögnöd, de az ellenállás legalább legyen „kicsit nehéz”. Az izomfeszítés maximalizálása miatt az ismétlések számát alacsonyan kell tartani.
            Gyakori edzés: Minél gyakrabban csinálsz valamit, annál jobb leszel. Legalábbis, amíg elkerülöd a kifáradást és a túledzést.
            Kipihentség:
            Csak annyit dolgozz, amennyit úgy tudsz teljesíteni, hogy közben kipihent maradsz.  Mindig kipihenten kezd el és hagyd abba, mielőtt a teljesítményed romlani kezd. Edzés után erősebbnek kell érezned magad, mint előtte.
            Több erőt igényel egy darab egykezes húzódzkodás, mint húsz darab kétkezes, de kevésbé fáraszt ki. Az alacsonyabb ismétlésszám könnyebb a regenerálódás.
            Hullámzás:
            Ha jó akarsz lenni valamiben, specifikusan kell gyakorolnod. Edz változatosan. Gyakorold ugyanannak a gyakorlatnak a variációit. Fogd vissza az edzést, ha fáradsz vagy új egyéni csúcsra készülsz. Az erőtesztet két könnyű nap és egy szünnap előzze meg. A folyó, amelyen gát van, erősebb sodrású.

6.  Fejezet
Az egylábas guggolás ízekre szedve
            Az egylábas guggolás zsámolyra:
            Egylábas guggolás zsámolyra
            Ez az első változat. Ebben a gyakorlatban egy zsámolyra vagy egy padra ülsz, hátrabillensz, aztán előre, végül felállsz. Ha jól csinálod, a sípcsontod majdnem függőleges, a feneked jól hátra van tolva. A jutalom: jelentős erőnövekedés guggolásnál, ugrásnál, rúgásnál és sprintnél, fejlődés az egész lábon és csak kis terhelés a térden. Minél erősebb leszel, annál mélyebbre mehetsz.
            Állj nagyjából egy méterre a zsámolytól, ami legyen elég magas ahhoz, hogy kb. a guggolás negyedénél megállítson. Az egyik lábad emeld egyenesen magad elé és guggolj le. A súlyod a sarkadon legyen. A karjaid legyenek a tested előtt az egyensúly miatt. Kis (2-5kg-s) súlyzókkal könnyebb megtartani az egyensúlyt. Ülj hátra kontrollal és dőlj hátra, amíg függőleges nem leszel. Billenj előre nagyon, és határozottan állj fel, de a feszítésről ne feledkezz meg.
            Ahogy fejlődsz, és egyre közelebb kerülsz a földhöz, annál több egyensúly-problémával fogsz szembesülni. Ha elég hajlékony vagy, segíthet, ha az előrenyúlásnál a kinyújtott kezeddel megfogod a lábujjad.
            Az oldalsó egyensúly már keményebb dió. Nagy segítség, ha megfeszíted a farizmot és a guggoló láb combjának belsejét. Az erő, nem az összetett, hanem az olyan egyszerű gyakorlatok révén fejlődik, amelyek ügyelnek a részletekre is. Lefelé ereszkedés közben lélegezz be.
Kitörés hátrahajlított lábbal
            Az egylábas guggolás másik, szintén egyszerűbb változata. Emeld a szabad lábad a hátad mögé a levegőbe, félig behajlítva. Guggolj le, amíg a térded meg nem érinti a padlót, majd állj fel. Ez a gyakorlat nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik.
            (Megpróbáltam 1-1 ismétlést mindkét lábbal és azt kell, hogy mondjam, bár sikerült, az alsó pozícióban ez a gyakorlat rohadt nehéz.)
           
Klasszikus egylábas guggolás
            Ez már a valódi kihívás. Menj le a padlóig és állj fel, rugózás nélkül. Mondani könnyebb, mint megcsinálni ugye?  Jó egyensúlyérzékkel és hajlékonysággal kell rendelkezned ahhoz, hogy kényelmesen meg tudj maradni az alsó pozícióban. Eleinte segíthet, ha magad elé nyújtasz egy könnyű súlyzót.  Kerüld el a rugózást. Ettől a gyakorlat, bár nehezebb lesz, de biztonságosabb is.

Egylábas felállás
            Koncentrikus edzés. A negatív szakaszra nem fektet hangsúlyt. Két lábbal guggolj a földig, majd az egyik lábad lassan hozd előre és nyújtsd ki. Préseld a hasad és az egész tested és állj fel egy lábon. Akár az egylábas guggolás edzéseit is kezdheted ezzel a gyakorlattal. Egyszerű segítség. Valahányszor felállsz egy székből, állj fel egy lábbal.
A könyv további példákat ad az egylábas guggolás variációira.

7.  Fejezet
Az egykezes fekvőtámasz ízekre szedve

Egykezes fekvőtámasz talajon és megemelt helyzetben
            Száz hagyományos fekvőtámasz kivágása után sem leszel képes egykezes fekvőtámaszt csinálni. Ha a kezed feljebb teszed, a feladat máris könnyebb lesz.

            Nyisd szét a lábad a vállszélességnél nagyobb terpeszbe és nézz egyenesen lefelé. A támaszkodó kezed ujjait terpeszd szét a jobb egyensúly érdekében. Az izmok megfeszítése erőssé és stabillá tesz. Préselj. Most próbálj meg egy fekvőtámaszt
            A könyv további variációi: izometrikus egykezes fekvőtámasz, az egykezes zuhanóbombázó fekvőtámasz, egylábas- egykezes fekvőtámasz.

8. fejezet
Kérdések és válaszok
Általánosságok a testsúllyal, valamint a súlyzókkal végzett edzésekről. Arról, hogy ne gyártsunk kifogást.

            A szerzőről pár szó: Pavel Tsatsouline sportszakember, a Kettlebell modern kori koronázatlan királya a nyugaton való terjesztés miatt. A szovjet speciális erők egykori testedző oktatója.


           

Konklúzióm a könyvvel kapcsolatban. Elégedett is vagyok, meg nem is. A feszítések, légző gyakorlatok kiválóak és azonnali eredményt lehet velük produkálni és a könyvben levő rengeteg kép is segíti a könnyebb megértést. De rengeteg az öntömjénezés benne, sok az én ilyen király vagyok jellegű mondat és szintén sok a felesleges marketing. Amit a szerzőnek nincs kedve elmagyarázni vagy, amit szándékosan elhallgat, hogy nagyobb nézettsége legyen a dragondoornak, arra ráhúzza, hogy nézd meg a fórumon, szerezz be Kettlebellt innen és innen. Sokszor a szájbarágásig vannak ismételve benne a dolgok, mert különben igen csak vékony könyv lenne. Én megvettem volna akkor is, ha azt mondják: tessék 20 oldal, de csak a lényeg. Azt mondtam volna rendben. De így, kénytelenek úgy ismételni önmagukat, ami már sok, ráadásul szóról szóra megegyező ismétlésekről van szó, nem pedig arról, hogy máshogyan vagy más nézőpontból megpróbálja megértetni ugyanazt. Annak, aki a felesleges duma mögé tud ásni (Pedig Pavel nem arról híres, mégis kicsit elszédült Amerikától), ez a könyv kegyetlenül sok tanulságot szolgáltathat.

Rámegyek én is a könyvben leírtakra…

2013-03-27
A jegyzetet készítette: Kardmen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése