2014. február 24., hétfő

Jegyzet - Brian Tracy - 21 Titok a pénzről, amit tudnod kell

Brian Tracy – 21 Titok a pénzről, amit tudnod kell


                A hanganyag Brian Tracy életének átszaladásával indít, amelyet már mindenki, akit kicsit is foglalkoztat a téma, eléggé ismer ahhoz, hogy ezt a részt végtelen hosszúnak érezze. Ám, hogy a történet kerek legyen ez egy meglehetősen elengedhetetlen szakasz a készítők oldaláról.
            Az előadás lényege, hogy Brian megoszthassa a hallgatókkal azt a 21 titkot a pénzről, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ember-pénz; pénz és ember között jó barátságok alakuljanak ki.
            Mindenekelőtt, tűzd ki célul, hogy eléred az anyagi függetlenséget. Ez azt jelenti, hogy annyi pénzt szerzel, annyi a jövedelmed, esetleg annyi pénznek vagy a birtokában, amely elegendő ahhoz, hogy ne kelljen a hiánya miatt aggódni. A pénz sajátos energiával bír, és azokhoz vonzódik, akik jól bánnak vele. Azokhoz áramlik, akik képesek jól felhasználni.
1.      Ok- okozat törvénye: Mindennek oka van. Minden hatás visszavezethető valamilyen okra. A világot törvények irányítják és nem a véletlenek. Akár tudunk róla, akár nem. Minden tettünknek van valamilyen hatása, következménye, akár tetszik nekünk, akár nem. Minden, amit elérünk az életünkben az konkrét okok vagy tettek közvetett vagy közvetlen hatása vagy eredménye. Mindez természetesen a pénz vonatkozásában is működik. Ha meghatározod az anyagi siker kiváltó okait, képes leszel elérni ugyanazt a hatást, amelyet mások már elértek. A gondolatok az okok; az élethelyzetek a következmények. A gondolat, teremtő erővel bír: Ez életed elsődleges teremtő ereje. Ha változtatsz a gondolataidon, megváltozik az életed. Nem a körülmények határoznak meg, hanem az, hogy miként gondolkodsz arról, ami veled történik. A pontos diagnózis már félig magában hordozza a gyógyulást. Anyagi helyzeted nagyban befolyásolja, hogy miként vélekedsz a pénzről.
2.      Hit törvénye: Bármiben is hiszel meggyőződéssel, az valósággá válik. A cselekedeteink mindig összhangban vannak a hiedelmeinkkel. A hit egyfajta szűrő. Nem feltétlen azt hiszed el, amit látsz; sokkal inkább azt látod meg, azt veszed észre, amiben hiszel. Ez különösen igaz a pénzre: az a meggyőződés vonzza leginkább a pénzt, ha elhatározod, hogy nagy anyagi sikerekre vagy hivatott. Ha meg vagy győződve erről, a tetteid is ezt fogják tükrözni. Bármi, amit valaki az ésszerűség határain belül már megvalósított, az számodra is elérhető.
3.      Elvárások törvénye: Bármire is vársz bizakodva, az önbeteljesítő jóslattá válik. Ha meggyőződéssel várod magadtól, hogy jó dolgok történjenek veled, akkor jó dolgok fognak veled történni. Az elvárásaidat nagyrészt te irányítod. Képzeld el, hogy a jövődnek csak a saját képzeleted szab határt.
4.      Vonzás törvénye: Élő mágnes vagy. Mindig azokat az embereket, helyzeteket és körülményeket vonzod be az életedbe, amelyek összhangban vannak meghatározó gondolataiddal. Bármi is van az életedben, azt te vonzottad magadhoz a gondolataiddal. Vizsgáld meg, hogy a téged körülvevő dolgok mennyire vannak összhangban a gondolataiddal. Mindazt, amivel elégedett vagy és azt is, amivel nem. Vállald mindkettőért a felelősséget.
5.      Megfelelés törvénye: A külső világod a belsőd tükörképe. Semmi sem történik meg veled hosszú távon, ha nincs meg benned annak a valaminek a belső megfelelője. Ezt úgy hívjuk, hogy mentális megfelelés. A feladatod, hogy ezeket létrehozd magadban. Vedd kézbe az irányítást a gondolataid felett és az életed felett is uralkodni fogsz.
6.      Bőség törvénye: Az Univerzumban minden bőségesen a rendelkezésre áll. Rengeteg pénz áll a rendelkezésedre, nincs belőle hiány. A pénzhez való hozzáállásodnak nagy hatása van arra, hogy vagyonossá válsz-e. Az válik gazdaggá, aki elhiszi, hogy azzá válhat. Aki szegény, az még nem döntötte el magában, hogy gazdag akar lenni. Miért nem vagy még milliomos? Írj le mindent, ami erről eszedbe jut. Meg fogsz lepődni, hogy a válaszaid zöme, kifogás, amelyekhez ragaszkodsz. A jó hír, hogy megszabadulhatsz ezektől.
7.      Csere törvénye: A pénz egy olyan közvetítőeszköz, melynek segítségével az emberek a munkájukat elcserélik mások termékeire és szolgáltatásaira. A pénz fejezi ki azt az értéket, amelyet az emberek valaminek tulajdonítanak. A munkád mások számára nem más, mint termelési tényező vagy költség. Mindenkire jellemző, hogy a munkája gyümölcsét becsben tartja, mások számára ez csupán, akkor is csak költség. Az embereknek a legtöbb kell a legkevesebbért. Jövedelmedet és pénzben kifejezett értékedet az határozza meg, mások mennyit hajlandóak fizetni érte. Mindezt pedig az határozza meg, hogy mások mekkora értéket tulajdonítanak a munkádnak. A jövedelmed egyenes arányban áll a következőkkel: A munkád mennyisége és minősége másokéval összehasonlítva, valamint azzal az értékkel, amelyet mások tulajdonítanak neked. (Illetve, hogy mennyire nehéz helyettesíteni téged.) A pénz nem ok, hanem valaminek a következménye. A munkád az ok, a jövedelmed a következmény. Ahhoz, hogy növelni tudd a pénz mennyiségét, növelni kell a befektetett munkád értékét. Ehhez gyarapítanod kell a tudásodat, fejleszteni a készségeidet vagy a munkamódszereidet. Azok a társadalom legjobban fizetett tagjai, akik folyamatosan képesek fejlődni.
8.      Erőforrás törvénye: Ez a törvény kimondja, hogy a legértékesebb vagyonod a pénz szempontjából a keresőképességed. A fizikai és szellemi erőforrásod. A keresőképességed legteljesebb kiaknázásával növelheted meg a vagyonodat. Értékes termékek és szolgáltatások előállításához használd fel. Az idődet kell eladnod. Hogy mennyi időt fordítasz egy feladat elvégzésére, az nagyban meghatározza a keresőképességedet. Az idővel való elégtelen gazdálkodás az egyik legfőbb oka a sikertelenségnek. Az időt ugyanúgy, mint a pénzt, el lehet költeni, vagy be lehet fektetni. Mindezek bizonyos mértékben felcserélhetőek. A befektetés folyamatos megtérülést jelenthet. Azzal, hogy növeled az eredményességedet az idő vagy pénz befektetésével abba, hogy többet tudj, vagy valamit jobban el tudj végezni, növeled a keresőképességedet. A jövedelmed 5%-át forgasd vissza a személyes és szakmai fejlődésedbe minden hónapban. Hogy egyre jobb legyél abban, amit csinálsz. A pénzed és az időd befektetésének egyik legjobb módja, ha növeled a jövedelemtermelő képességedet: stratégiai tervezéssel növeld a saját tőke- megtérülésedet. Személyes szinten a személyes tőkéd a szellemi és érzelmi erőforrásaid. Az a dolgod, hogy biztosítsd ezek megtérülését: Határozd meg, hogy mely feladataid jelentik számodra az időd legértékesebb felhasználását. Fordíts ezekre a feladatokra egyre több időt. Folyamatosan keresd az energiáid minél jobb megtérülésének lehetőségeit.
9.      Időhorizont törvénye: Minden társadalomban azok a legsikeresebbek, akik a leghosszabb időtartamra tudnak előre gondolkodni a mindennapi döntéseik meghozatala során. A hosszú időhorizonttal bíró emberek készek megfizetni a siker árát jóval azelőtt, hogy álmaikat megvalósítanák. Pénzügyi döntéseik következményeit öt, tíz vagy akár tizenöt év távlatából képesek meghozni. Attól a naptól kezdve indulsz el felfelé, amikor a tetteidet a lehetséges hosszú távú következmények alapján kezded el mérlegelni. Ennél fogva a döntéseid minősége javulni kezd és az életed azonnal jobbá válik. A pénzügyi siker titka a késleltetett jutalmazás. Ha képes vagy önuralmat és mérsékletet tanúsítani, hogy hosszú távon nagyobb legyen a jutalmad az a hosszú távú időhorizont kialakításának kezdete. Ez a hozzáállás minden pénzügyi siker elengedhetetlen feltétele. A hosszú távú siker eléréséhez leginkább önfegyelemre van szükség. Ez az a képesség, amikor ráveszed magad arra, hogy megtedd amire szükség van akkor, amikor azt meg kell tenned akár van hozzá kedved, akár nem. A hosszú távú biztonság ára a rövid távú áldozat. Ha az idődet és a pénzedet önmagad fejlesztésére fordítod, akkor megalapozod a jövődet.
10.  Megtakarítás törvénye: Azok válnak függetlenné anyagilag, akik a jövedelmük legalább tíz százalékát egész életükben félreteszik. Alakítsd ki magadban a szokást, hogy a jövedelmed egy részét megtakarítod. A ma megtakarítása a garancia a holnap lehetőségeire. Először magadat fizesd ki! Ezt az alapot kizárólag a pénzügyi jövőd biztosítására használhatod fel, semmi másra sem. Alakítsd ki magadban a szokást, hogy félreteszel. Élj az adókedvezményre jogosító megtakarítási és befektetési lehetőségekkel. Itt a pénz gyorsabban gyarapodhat. Bármiben is tartod a pénzed, már ma tedd félre a jövedelmed 10%-át. Ugyanolyan fegyelmezetten fizesd be, mint ahogyan azt teszed a gáz- vagy a villanyszámlával.
11.  Megőrzés törvénye: A pénzügyi jövőd szempontjából nem az számít, mennyit keresel hanem, hogy mennyit tartasz meg belőle. A pénzügyi jólléted egyedüli fokmérője az, hogy mennyit tudsz megtartani abból, amit megkeresel. Számítsd ki, mennyit érsz ma: Írd össze, milyen vagyonnal rendelkezel: milyen ingóságok és ingatlanok vannak a tulajdonodban és mennyit kapnál értük, ha gyorsan készpénzzé kellene tenned. Utána add össze a kiadásaidat (Tartozás, Hitel, Jelzálog, Számla), ezt vond ki a vagyonodból. Ezt az összeget oszd el a munkából töltött éveid számával. Az eredmény az a nettó össze, amelyet egy évre vetítve ténylegesen megkerestél.
12.  Parkinson Törvénye: Kiadásaink szintje, mindig el fogja érni a bevételeinket. Függetlenül attól, hogy valaki mennyit keres, általában elkölti a teljes jövedelmét. Csak ennek a törvénynek a megszegésével juthatsz el az anyagi függetlenséghez. Ehhez megfelelő akaraterő kell. Ha a kiadásaid alacsonyabb ütemben nőnek, mint a bevételeid és a kettő különbségét megtakarítod vagy befekteted, még az aktív életedben eléred az anyagi függetlenséget. Ha bármilyen forrásból fizetésemelést vagy plusz pénzt kapsz, a növekmény 50%-át takarítsd meg vagy fektesd be.
13.  Hármas törvény: Az anyagi függetlenség olyan, mint egy háromlábú szék: A három láb pedig a Megtakarítások; a Befektetések; és a Biztosítások. Építsd magad köré pénzügyi erődöt. Csak akkor vagy védve a váratlan helyzetektől, ha a rendszeres kiadásaid 2-6 hónapnyi összege azonnal hozzáférhető formában a rendelkezésedre áll. Ez legyen az egyik legelső célod. Legyen pénzed arra az esetre, ha fél évig nem lenne bevételed. Önmagában az a tény, hogy ez az összeg a rendelkezésedre áll, óriási lelki békét és megnyugvást tud adni. Megfelelő összegű biztosítással kell rendelkezned arra az esetre, amelyet nem tudsz a bankszámládon levő pénzből fedezni. (Életbiztosítás; egészségbiztosítás – akár az autódra úgy magadra is.) Így kielégíted a biztonság iránti vágyad is. Az ember alapvető pénzügyi célja, hogy a befektetései többet hozzanak, mint amennyit a munkájával meg tud keresni. Ezen a ponton fokozatosan leépítheted a munkádat és a befektetéseid kezelésével foglalkozhatsz.
14.  Befektetés törvénye: Alaposan nézz utána, mielőtt befektetnél. Legalább annyi ideig nézz utána a befektetési döntésnek, mint ameddig az tartott, ameddig megkerested a pénzt rá. Ha kétségeid vannak vagy rossz az előérzeted, inkább tartsd a számlán. Ne veszíts pénzt! Ha felmerül a lehetősége annak, hogy elveszítheted a pénzed: inkább ne fektesd be! A pénzed az életed egy darabja. Nem engedhetsz meg magadnak egy kis veszteséget sem. Csak olyan szakértőkre bízd a befektetéseidet, akik a saját pénzüket már sikerrel befektették.
15.  A Kamatos kamat törvénye: Ha körültekintően fekteted be a pénzedet és hagyod, hogy az kamatos kamattal növekedjen, az már önmagában elvezet a gazdagsághoz. Ha elég hosszú időn át hagyod, az eredmény csodás lesz. 72-es szabály: segít abban, hogy megtudd, mennyi időn belül duplázhatod meg a pénzedet. A 72-t elosztod a kamatlábbal és az kiadja a duplázáshoz szükséges évek számát. Tedd félre a pénzed és többé ne nyúlj hozzá, hogy ne vesszen el a kamatos kamat ereje. Havi rendszerességgel helyezz el egy összeget egy befektetési számlán. Olyan pénzintézetnél, ahol több portfólió közül lehet választani. Engedd, hogy a pénzed dolgozzon helyetted.
16.  Felhalmozódás törvénye: Minden nagyszerű pénzügyi siker mögött rengeteg apró erőfeszítés húzódik meg. Önfegyelem és következetesség. Előbb utóbb az erőfeszítéseidet siker koronázza. A megtakarításaid növekedésével a lendületed is növekedni fog, amellyel haladhatsz a céljaid felé. (Tehetetlenség törvénye – kisebb erőfeszítés kell fenntartani a lendületet, mint beindítani). Haladj falatonként. Amint hozzászoksz, növeld a megtakarításaidat.
17.  Mágnesesség törvénye: Minél több pénzt halmozol fel, annál több pénzt vonzol be az életedbe. A pénz oda áramlik, ahol szeretik és megbecsülik. A bőségtudat úgy vonzza a pénzt, mint a mágnes a vasreszeléket. Pénzt csak pénzből lehet csinálni. Így egyre több pénzed és pénzkereseti lehetőséged lesz. Naponta, hetente és havonta keress új utakat a pénzed gyarapítására.
18.  Gyorsulás felgyorsításának a törvénye: Minél több sikert érsz el, annál gyorsabban és nagyobb mennyiségben jön feléd a siker. A sikeres emberek legfőbb problémája az, hogy a lehetőségek közül kiválogassák a megfelelő lehetőségeket.
19.  Tőzsde törvénye: Egy részvény értéke megegyezik a várható jövőbeli osztalékok jelenértékével. Ez a szerencsejáték egy kifinomult formája. A bikák nyernek, a medvék nyernek, de a disznókat levágják. Az amerikai papírokba való hosszú távú befektetés az egyik legjobb út az anyagi függetlenséghez. Rendszeres tőkeakkumuláció esetén, árfolyamesés közben is profitálunk. A befektető hosszú időn át megtartja a stabil részvényeket, így hosszú távon nyer. Minden egyes részvény eladás és vásárlás is egyben. Mindegyik egy zéró-összegű játszma. Fektess be egy index alapba, ha teheted.
20.  Ingatlan törvénye: Egy ingatlan értéke nem más, mint az ingatlan jövőbeli jövedelemtermelő képessége. Az a jövedelem határozza ezt meg, amelyet az ingatlan meg tud termelni mostantól kezdve. Ugyan a vásárlással keresel pénzt, de csak az eladással tudod realizálni. Ha a megfelelő áron és feltételekkel vetted meg. Az ingatlan fekvése az egyik legfontosabb. Ennek minden másnál nagyobb hatása van a jövőbeli jövedelemtermelő képességre. De nagyon fontos még: A környék gazdasági aktivitása, a munkahelyek száma és a bérszint. Általánosságban az ingatlanárak a népesség növekedésének 3-szorosával vagy az infláció emelkedésének kétszeresével növekedik. Ha befektetési céllal vásárolsz, akkor válj tulajdonossá és növeld az értéket.
21.  Internet törvénye: Mindenféle információ gyors átadásának az eszköze. Célja javítani az információ továbbítás gyorsaságát. Gyorsabban, könnyebben, kényelmesebben, olcsóbban. A felgyorsult világ ellenére ez így van. Legyél a konkurenciánál gyorsabb, olcsóbb, kényelmesebb. Egy Internetes vállalkozás értéke egyenesen arányos az általa nyújtott információk értékével. Az információ valós értéke az, amit az emberek hajlandóak érte megfizetni. Egy Online vállalkozás akkor lesz sikeres, ha elegendő mennyiségben tud nyereséggel értékesíteni.

Keress annyit, amennyit csak tudsz. Legyél a hivatásodban a legjobb. Tarts meg minél többet abból, amit megkeresel. Csökkentsd le és racionalizáld a havi megélhetési költségeidet. Megfelelő elővigyázatossággal fektess be.

Sok sikert!

A jegyzetet készítette: Kardmen

1 megjegyzés: